''Οι ελλείψεις είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, καταρχήν ελλείψεις σε δραστικές ουσίες σε παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα υπάρχει σε εξέλιξη ένα γεωπολιτικό παιχνίδι ανά την υφήλιο. Σε αυτό το παιχνίδι, η Ευρώπη προσπαθεί να φέρει πίσω παραγωγές και σε δραστικές και σε τελικά προϊόντα, προκαλώντας από την άλλη τις αντιδράσεις της Αμερικής και της Ινδίας.''

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ μιλώντας στο συνέδριο του iatronet.gr "6ο Healthcare Transformation".

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ οι ελλείψεις που έχουμε εδώ υπάρχουν και σε άλλες χώρες και μάλιστα είναι αρκετά περισσότερες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε ο Σύνδεσμος και με βάση και αυτά που δηλώνουν οι εταιρείες, η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες αγορές έχει τις χαμηλότερες ελλείψεις σε σκευάσματα. 

Παρόλα ταύτα, ο ίδιος θεωρεί ότι η απόφαση του Υπουργού Υγείας να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών σε 280 φάρμακα στα τέλη του 2022 ήταν σωστή, όπως και η απόφαση αυτή να είναι αορίστου διάρκειας. 

Στο διά ταύτα, αυτό που έχει σημασία είναι η ζωή του ασθενή που ζει στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μ. Χειμώνας.

Στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο και συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, ο ΣΦΕΕ, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, έχει τονίσει ότι απαιτείται για αυτό το έργο διαφάνεια και έλεγχος. Ο έλεγχος θα έρθει από το Υπουργείο και τον ΕΟΦ, ο οποίος όμως μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα, ενώ η διαφάνεια θα έρθει μέσω της ψηφιοποίησης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι από το 2016 υπάρχουν στοιχεία πωλήσεων από τις φαρμακοβιομηχανίες και όμως ο ΕΟΦ δεν τα έχει αξιοποιήσει ποτέ. 

Πιστεύει ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση πάει να ελεγχθεί και ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα είναι καλύτερη η εικόνα των ελλείψεων. 

Πρέπει, όπως ανέφερε, όλο το σύστημα να μάθει να χειρίζεται το θέμα των ελλείψεων, οι γιατροί από την πλευρά τους να δίνουν εναλλακτικές επιλογές στον ασθενή και οι ασθενείς από την άλλη να μάθουν ότι εκτός από τα πρωτότυπα φάρμακα υπάρχουν και τα γενόσημα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πορεία της φαρμακοβιομηχανίας τονίζοντας ότι το 2022 ήταν ένα έτος καταστροφής, όπου για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προσέφερε στη φαρμακευτική δαπάνη περισσότερα από αυτά που δίνει το κράτος. Το 2022 η φαρμακοβιομηχανία επέστρεψε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ έναντι του 2021. Από 2,3 δισ. ευρώ που ήταν οι επιστροφές το 2021 έφτασαν στα 2,8 δισ. ευρώ το 2022. Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει πολύ ιδίως τις πολυεθνικές, οι οποίες αλλάζουν μοντέλα διοίκησης στην Ελλάδα, απολύονται άνθρωποι και όλα αυτά σίγουρα θα επηρεάσουν την εξέλιξη του φαρμάκου στην Ελλάδα, αν δεν αλλάξει η φαρμακευτική πολιτική. 

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των κλινικών μελετών, υπογραμμίζοντας ότι αν και είναι ευκαιρία για τη χώρα μας, με αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες δεν θα κάνουν κλινικές μελέτες. Η EFPIA δεν έχει πρόθεση να κάνει κλινικές μελέτες στην Ελλάδα αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, τόνισε ο ίδιος, ενώ έχει στείλει και επιστολή ο ευρωπαϊκός οργανισμός στον Πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για το τι θα γίνει με τις επιστροφές. 

Τέλος ο ίδιος δεν αισιοδοξεί όσον αφορά την πρόσβαση του ασθενή στα νέα καινοτόμα φάρμακα. Διαβλέπει δυσκολία στην πρόσβαση υπογραμμίζονται ότι και υπάρχοντα φάρμακα μεταξύ των οποίων και νοσοκομειακά θέλουν να φύγουν, ενώ για τα νέα καινοτόμα σκευάσματα που σε ποσοστό 50%-60% είναι αντικαρκινικά κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά θα έρθουν στη χώρα μας.

Πρέπει να αποφασίσουμε πώς βλέπουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, επένδυση ή κόστος, σημείωσε ο ίδιος. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας