Η τριχόπτωση δεν συμβαίνει μόνο στους άνδρες που χάνουν κάποια στιγμή τα μαλλιά τους. Είναι και κάτι που μπορεί να συμβεί ανεξαρτήτως φύλου και να συνδέεται με κάποια πάθηση. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών στις γυναίκες - και μπορεί να οδηγήσει και σε υπερτρίχωση σε σημεία που κανονικά δεν βγάζετε τρίχες, όπως στο στήθος ή στο πιγούνι.
Αλωπεκία
Η αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να σας κάνει να χάσετε κάποια, ακόμα και όλα τα μαλλιά σας. Αν είναι η αιτία πίσω από την τριχόπτωση, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν. Και οι θύλακες της τρίχας δεν πεθαίνουν στην αλωπεκία, άρα όταν βρίσκεται σε ύφεση τα μαλλιά σας μπορεί να ξαναβγούν.
Πρόβλημα του θυρεοειδούς
Αν η τριχόπτωση συνοδεύεται από κόπωση, μυϊκή αδυναμία, ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους και ξηροδερμία, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα του θυρεοειδούς. Η ρύθμιση του προβλήματος θα κάνει τα μαλλιά σας να επιστρέψουν, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγους μήνες.
Διαβήτης τύπου 2
Ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα σακχάρου. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους θύλακες της τρίχας. Τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν πιο λεπτά, ή μπορεί να αργούν να μεγαλώσουν. Επίσης, η κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια μπορεί να κάνει τις τρίχες κάτω από τα γόνατα να πέσουν.
Σύφιλη
Είναι σύμπτωμα ότι η σύφιλη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ακόμα ένας λόγος να μην ξεχνάτε τις τακτικές σας εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Έλλειψη σιδήρου
Η έλλειψη σιδήρου είναι πιθανό να προκαλέσει τριχόπτωση, αλλά δεν θα είναι το πρώτο σύμπτωμα που θα παρατηρήσετε. Ελέγξτε τα επίπεδα σιδήρου σας με αιματολογικές εξετάσεις για να μπορέσει ο γιατρός σας να καθορίσει αν το πρόβλημα ξεκινά από εκεί.
Η κακή διατροφή
Όπως κάθε τι στο σώμα μας, τα μαλλιά μας χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να είναι υγιή - πρωτεΐνη και καλά λιπαρά κυρίως, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα. Την ίδια στιγμή, τα μαλλιά μας βρίσκονται αρκετά χαμηλά στη λίστα προτεραιότητας του οργανισμού μας για το ποιος λαμβάνει τι, με αποτέλεσμα μια μη επαρκής διατροφή σε θρεπτικά συστατικά να αφήνει τα μαλλιά μας κυριολεκτικά "πεινασμένα".
Στρες
Το στρες μπορεί να κάνει τους θύλακες της τρίχας να πέσουν σε αδράνεια για λίγους μήνες. Η αλωπεκία, επίσης, μπορεί να προκληθεί από στρες, και ας μην ξεχνάμε την πιθανότητα να τραβάτε οι ίδιοι τρίχες από τα μαλλιά ή αλλού στο σώμα σας ως απόκριση στο στρες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών
Σπάνιοι όγκοι στον εγκέφαλο: Πώς αναπτύσσονται και πότε ευνοούνται [μελέτη]
'Αδ. Γεωργιάδης: Τα ράντζα έχουν μειωθεί πάρα πολύ στα νοσοκομεία