Αλλάζει τη στάση του ο υπουργός Υγείας στο θέμα της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Άδωνις Γεωργιάδης προχωρεί σε διορθωτική παρέμβαση στον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης για περίπου 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία εμφανίζουν τις υψηλότερες συμμετοχές ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας φέρεται αποφασισμένος να εφαρμόσει πρόταση που είχε καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας φέρεται να δήλωσε σήμερα πως η επικείμενη διορθωτική κίνηση θα αποτρέπει αύξηση συμμετοχής για τον ασθενή πάνω από 3 ευρώ ανά σκεύασμα.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε στην ΕΡΤ ότι εντός της ημέρας επίκειται ρύθμιση ώστε για κανένα γενόσημο σκεύασμα πέρα από τη συμμετοχή του ασφαλισμένου να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση που να ξεπερνά τα 3 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο κλειδώνει την επιπλέον αυτή επιβάρυνση στα 3 ευρώ. Δηλαδή για κανένα γενόσημο φάρμακο η διαφορά ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής δεν θα ξεπερνάει το ποσό αυτό.

Όπως δήλωσε, "η εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη καμία φορά δημιουργεί προβλήματα που δεν έχουμε υπολογίσει. Κλήθηκα να εφαρμόσω μια απόφαση των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών όσον αφορά την εξίσωση της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής στα γενόσημα φάρμακα. 

Η βούληση μου ποτέ δεν ήταν η υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών για αυτό το λόγο άμεσα εντός της ημέρας θα υπάρξει μια υπουργική απόφαση που θα κλειδώνει τη διαφορά στα 3 ευρώ κατά ανώτατη τιμή. 

Αυτό θεραπεύει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που διαβάσατε και πολλοί μας είπαν και δικαίως τα παράπονα τους και οδηγεί και σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς εμείς θα εξακολουθούμε να αποζημιώνουμε το φθηνότερο γενόσημο αλλά και θα αποφύγουμε τις υψηλές επιβαρύνσεις".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μη επεμβατική ''εικονική βιοψία'' σαρώνει το δέρμα για καρκινικά κύτταρα
Φόρουμ - Δελφών: 1 στους 3 Έλληνες διαφωνούν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά
Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το άγχος πριν από μια ιατρική εξέταση