Ο "ασθενής 1", ο πρώτος Ιταλός που μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, εξετάστηκε σε νοσοκομείο της επαρχιακής πόλης Codogno της Λομβαρδίας στις 20 Φεβρουαρίου 2020.

Ο 38χρονος μάνατζερ εισήχθη σε κρίσιμη κατάσταση. Μία ημέρα αργότερα, ένας 78χρονος συνταξιούχος στο Vo Euganeo κοντά στην Πάντοβα έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πέθανε από SARS-CoV-2.

Η Ιταλία ευχαριστεί μία αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο της μικρής πόλης Codogno για την αναγνώριση της πρώτης λοίμωξης.

Μέχρι τότε, ο ιός θεωρούνταν καθαρά κινεζικό πρόβλημα. Ωστόσο, η Malara επέμεινε να εξεταστεί ο ασθενής με μια εμφανώς σοβαρή περίπτωση πνευμονίας - και ήταν θετικός. Ο 38χρονος πέρασε 20 ημέρες σε κώμα. Δεν είχε καμία επαφή με την Κίνα και δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα μπορούσε να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Η Λομβαρδία, η ιταλική περιφέρεια που επλήγη περισσότερο από την επιδημία, έζησε δραματικές στιγμές.

Στις 18 Μαρτίου 2020, τα μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες από στρατιωτικά φορτηγά που μετέφεραν δεκάδες φέρετρα θυμάτων της CoViD από το νεκροταφείο της πόλης Μπέργκαμο σε νεκροταφεία άλλων περιοχών. Για μέρες, η χωρητικότητα του νεκροτομείου στο Μπέργκαμο είχε εξαντληθεί πλήρως.

Εκατομμύρια μολυσμένοι άνθρωποι, 188.000 θάνατοι και μια οικονομική κατάρρευση που όμοιά της δεν είχε ζήσει μεταπολεμικά η χώρ. Η Ιταλία πλήρωσε τεράστιο τίμημα για την πανδημία και θέσπισε ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς.

Η πανδημία άφησε τα σημάδια της.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε πρόσφατα να συστήσει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εξετάσει την πολιτική για τον κορωνοϊό από την άνοιξη του 2020 έως τις αρχές του 2021 κατά τη διάρκεια της θητείας του πρωθυπουργού Conte.

Τα τότε κόμματα της αντιπολίτευσης και οι σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι του κεντροδεξιού συνασπισμού υπό την Τζόρτζια Μελόνι κατηγορούν τον Κόντε και τον τότε υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα ότι καταπολέμησαν την πανδημία με υπερβολικούς περιορισμούς.

Η επιτροπή πρόκειται να υποβάλει την έκθεσή της μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου το φθινόπωρο του 2027.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]