Η μειωμένη ζήτηση για το εμβόλιο κατά της CoViD έφερε προβλήματα στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna πέρυσι. Το εκτελεστικό συμβούλιο προετοιμάζεται για περαιτέρω συρρίκνωση το 2024, αλλά επιβεβαίωσε εκ νέου τους στόχους της. "Το 2023 ήταν ένα έτος μετάβασης", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Stephane Bancel. Η εταιρεία είχε "προσαρμοστεί" στην κατάσταση.

Ωστόσο, ένα απροσδόκητα ισχυρό τελευταίο τρίμηνο έδωσε ώθηση στο χρηματιστήριο, με την τιμή της μετοχής να αυξάνεται κατά σχεδόν 6% πριν από την έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street.

Η Moderna είχε μειώσει την παραγωγική ικανότητα για το εμβόλιο CoViD το 2023 κατά τη διάρκεια του έτους και είχε επίσης μειώσει το μάρκετινγκ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα απομειώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και ζημίες ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,35 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την εταιρεία.

Το προηγούμενο έτος, η παρασκευάστρια εταιρεία εμβολίων είχε σημειώσει κέρδη λίγο κάτω από 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σήμαινε ότι η Moderna τα πήγε χειρότερα από την ανταγωνίστριά της Pfizer, η οποία εξακολουθούσε να κερδίζει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, παρά την πτώση της ζήτησης για το δικό της εμβόλιο CoViD.

Ο κύκλος εργασιών της Moderna μειώθηκε κατά δύο τρίτα και λίγο πάνω από τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στους δώδεκα μήνες που εξετάζονται. Στο τελευταίο τρίμηνο, ο όμιλος πραγματοποίησε επίσης σημαντικά λιγότερα έσοδα από ό,τι το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθούσε να έχει κέρδη.

Οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες, ενώ τα έσοδα από το εμβόλιο CoViD της Moderna, το Spikevax, ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες της αγοράς. O Bancel εμμένει στην πρόβλεψή του για επίτευξη εσόδων ύψους 4 δισ. δολαρίων φέτος. Αυτό θα σήμαινε περαιτέρω μείωση των πωλήσεων κατά ένα 40%.

Ωστόσο, ο όμιλος έχει μεγάλες ελπίδες για το εμβόλιο κατά του αναπνευστικού ιού RSV, μεταξύ άλλων, το οποίο αναμένεται να λάβει άδεια κυκλοφορίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Moderna έχει επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο στην έρευνά της για τις μολυσματικές ασθένειες, τον καρκίνο και τις σπάνιες ασθένειες, πρόσθεσε ο Bancel, με τα δεδομένα από πολλές σημαντικές μελέτες που σχετίζονται με την έγκριση να αναμένονται εντός του τρέχοντος έτους.

Ως εκ τούτου, η Moderna θέλει να επικεντρωθεί στην πιθανή εμπορική αξιοποίηση.

Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στον ερευνητικό αγωγό με γνώμονα το κόστος.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω