Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αυστριακών τάσσονται γενικά υπέρ των εμβολιασμών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Gallup (1.000 ερωτηθέντες ηλικίας 16 ετών και άνω), το 28% του πληθυσμού τάσσεται "απόλυτα" υπέρ αυτών, ενώ ένα επιπλέον 45% τάσσεται "κάπως" υπέρ. Το ένα πέμπτο είναι "κάπως" (20%) ή "εντελώς" (7%) αντίθετο με τον εμβολιασμό.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εμβολιασμοί απολάμβαναν κατά καιρούς ακόμη υψηλότερα επίπεδα αποδοχής: Για παράδειγμα η αποδοχή έφτανε το 82% τον Νοέμβριο του 2021. "Τα υψηλά ποσοστά αποδοχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας οφείλονται στην αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία των εμβολιασμών. Καθώς η πανδημία υποχώρησε, η αποδοχή μειώθηκε και πάλι κάπως. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι τους πρώτους μήνες της κρίσης", δήλωσε η Andrea Fronaschütz, επικεφαλής του αυστριακού Ινστιτούτου Gallup.

Η στάση απέναντι στους εμβολιασμούς συσχετίζεται, μεταξύ άλλων, με το εισόδημα: Για παράδειγμα, η απόρριψη είναι σημαντικά πιο συχνή μεταξύ των ατόμων με καθαρό εισόδημα νοικοκυριού έως 1.500 ευρώ (44%) από ό,τι μεταξύ των ατόμων με εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ (19%).

Η κατάσταση είναι παρόμοια όσον αφορά την εκπαίδευση. Η πλειονότητα των ατόμων με απολυτήριο σχολείου ή πανεπιστημιακό πτυχίο είναι υπέρ των εμβολιασμών (80%). Μεταξύ των αποφοίτων βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο εμβολιασμός αντιμετωπίζεται πολύ πιο αρνητικά, με 65% υπέρ και 35% κατά.

Υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές ανάλογα με την κομματική συσχέτιση. Ενώ το 49% των υποστηρικτών του ακροδεξιού κόμματος FPÖ απορρίπτει τους εμβολιασμούς, η πλειοψηφία των συμπαθούντων άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων εκφράζει την έγκρισή της (με τιμές άνω του 80%).

Το υψηλότερο ποσοστό σκεπτικιστών εντοπίζεται στα ομόσπονδα κρατίδια της Άνω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ. "Οι διαφορές μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων ή ανάλογα με την κομματική συμπάθεια σχετίζονται πιθανώς με την πολιτικοποίηση του θέματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας", λέει ο Fronaschütz.

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρεται για την απόρριψη των εμβολιασμών είναι ότι οι εμβολιασμοί εξυπηρετούν πρωτίστως τις φαρμακευτικές εταιρείες για να αποκομίσουν κέρδη (84%). Το 79% δηλώνει ότι φοβάται τις παρενέργειες.

Το 68% δεν πιστεύει ότι οι εμβολιασμοί προστατεύουν από τις ασθένειες και τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι οι ασθένειες εξαφανίζονται από μόνες τους. Οι μισοί προτιμούν να βασίζονται στις συστάσεις της εναλλακτικής ιατρικής. Το 42% αποδίδει την απόρριψή τους σε αρνητικές αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 17% του πληθυσμού εμβολιάζεται τακτικά κατά της γρίπης, ενώ ένα επιπλέον 13% εμβολιάζεται περιστασιακά. Ακόμη και στις ομάδες πληθυσμού με πολύ θετική στάση απέναντι στους εμβολιασμούς, το ποσοστό εκείνων που δεν προστατεύονται από τη γρίπη είναι κυρίαρχο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι υποστηρικτές του Eliza δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Ημερίδα Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024
Η ηλεκτρονική διαδικασία κράτησης ραντεβού για αιματολογική εξέταση σε δημόσιες δομές