Ο εμβολιασμός με ρινικό σπρέι με εξασθενημένο ζωντανό εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση και να μειώσει τη μετάδοση του ιού. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που διεξήχθη σε χρυσά χάμστερ στο ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FUB).

Παρόλο που τα εμβόλια mRNA μπορούν να εξασθενήσουν την πορεία της νόσου CοViD και έτσι να παράσχουν καλή προστασία από σοβαρή μόλυνση και θάνατο, δεν μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τη επιμόλυνση.

Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα, αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό με το εξασθενημένο ζωντανό εμβόλιο, το οποίο χορηγείται τοπικά. Μέχρι στιγμής, τα ρινικά εμβόλια δεν ήταν πολύ πειστικά σε κλινικές δοκιμές.

Η γερμανική ιατρική εφημερίδα "Deutsches Ärzteblatt" αναφέρει: "Τα εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της νόσου είναι πολύ επικίνδυνα".

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο του FUB Jakob Trimpert, συνέκριναν την αποτελεσματικότητα του εξασθενημένου ζωντανού εμβολίου (LAV) sCPD9-ΔFCS και του αρχικού μονοδύναμου εμβολίου της Pfizer-Biontech BNT162b2 (Comirnaty) στη μετάδοση των παραλλαγών B.1 και Omicron BA.5.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το ρινικό εμβόλιο απέτρεψε τη μετάδοση των BA.1 και BA.5 στα ζώα, σε αντίθεση με το εμβόλιο mRNA.

"Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί αν ένα ενδορινικό ζωντανό εμβόλιο προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι των νέων παραλλαγών από ένα εμβόλιο που χορηγείται ενδομυϊκά (mRNA)", εξήγησε ο Trimpert στη γερμανική ιατρική εφημερίδα.

Για να διερευνηθεί αυτό, 12 χάμστερ έλαβαν το καθένα είτε μια δόση του ρινικού εμβολίου, είτε του εμβολίου mRNA είτε έναν εικονικό εμβολιασμό. Στη συνέχεια, τα εμβολιασμένα ζώα ήρθαν σε επαφή με ζώα που είχαν μολυνθεί είτε με Β.1 είτε με ΒΑ.5 για 6 ημέρες. Τα ζώα έλαβαν καθημερινά στοματικά επιχρίσματα και ένα πρόσθετο στοματοφαρυγγικό επίχρισμα την 6η ημέρα.

Τα χάμστερ που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο mRNA είχαν ήδη υψηλό επίπεδο αντιγραφής του ιού στη στοματική κοιλότητα μετά την δεύτερη ημέρα. Αντίθετα, οι εμβολιασμένες με sCPD9-ΔFCS επαφές εμφάνισαν μόνο πολύ χαμηλά επίπεδα γονιδιωματικού RNA (gRNA) SARS-CoV-2 γύρω από το όριο ανίχνευσης.

Σε ένα περαιτέρω πείραμα, οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσον τα εμβολιασμένα και επιπλέον μολυσμένα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε SARS-CoV-2 αρντικά ζώα. Για τον σκοπό αυτό, 12 χάμστερ μολύνθηκαν εκ νέου με BA.1 ή BA.5 14 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό με το ρινικό εμβόλιο, το εμβόλιο mRNA ή το εικονικό εμβόλιο και διατηρήθηκαν μαζί με ένα χάμστερ SARS-CoV-2-αρνητικό για 6 ημέρες.

Σε αντίθεση με τα χάμστερ που εμβολιάστηκαν με ρινικό σπρέι, τα χάμστερ με τον εμβολιασμό mRNA είχαν εξίσου υψηλό ιικό φορτίο με τα χάμστερ μετά από εικονικό εμβολιασμό. Επιπλέον, υπήρξε μετάδοση στα μη εμβολιασμένα ζώα. Από την άλλη πλευρά, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο με ρινικό σπρέι απέτρεψε τη μετάδοση.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον κατασκευαστή του εμβολίου Rocketvax AG και το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών (DFG).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου