Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δευτερογενών ασθενειών μετά την εμφάνισή του το 2020.

Εμπειρογνώμονες ιατροί όπως η Kathryn Hoffmann από την ιατρική σχολή του Παενεπιστημίου της Βιέννης προειδοποιούν τώρα για λανθασμένη κατηγοριοποίηση και θεώρηση κλινικών εικόνων σε περιπτώσεις post και long Covid αλλά και μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας/ χρονίου συνδρόμου κόπωσης, ως ψυχικές ασθένειες.

Τέτοιες λανθασμένες διαγνώσεις θα εμπόδιζαν την κατάλληλη θεραπεία και η λανθασμένη θεραπεία θα μπορούσε να προκαλέσει ακολούθως  σοβαρές βλάβες σε ορισμένες περιπτώσεις. Κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι επίσης μια άλλη συνέπεια.

Σε συνέντευξή της στο Αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων, η Hoffmann, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος ιατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας στο κέντρο Δημόσιας Υγείας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, δήλωσε ότι οι περισσότεροι γιατροί "εξακολουθούν να μην κάνουν σωστή διάγνωση διότι τα συμπτώματα της μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας/ χρονίου συνδρόμου κόπωσης (ME/CFS) "καθώς και της long ή post CoViD, μπορεί εκ πρώτης όψεως να ομοιάζουν με εκείνα των ψυχικών ασθενειών.

Ωστόσο, η Hoffmann και ο ψυχίατρος Florian Buchmayer (Βιέννη), επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Νοσοκομείο "Barmherzige Brüder" στο Eisenstadt, τόνισαν ότι τα συμπτώματα μπορούν εύκολα να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους με τη βοήθεια κατάλληλης διάγνωσης.

Η γερμανίδα ψυχολόγος, Bettina Grande, και ο ψυχολόγος Markus Gole από το Linz επεσήμαναν την ανάγκη λήψης ακριβούς ιατρικού ιστορικού για την αποφυγή λανθασμένων διαγνώσεων.

Ο Buchmayer δήλωσε ότι υπάρχει κάποια επικάλυψη ή κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των συμπτωμάτων της PAIS και των ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, η PEM (κακουχία μετά την άσκηση), η οποία σύμφωνα με την Hoffmann είναι το "βασικό σύνδρομο" στην ME/CFS, συχνά συγχέεται με την κατάθλιψη - παρόλο που οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η PEM είναι μια διαταραχή σωματικής ανάνηψης από το στρες σε επίπεδο ανοσοποιητικού συστήματος και κυτταρικού μεταβολισμού.

Και οι συχνά λανθασμένα διαγνωσμένες διαταραχές σωματοποίησης είναι επίσης "αρκετά εύκολο να διαφοροποιηθούν", τόνισε ο Buchmayer.

Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται στο πλαίσιο της long-post CoViD και του ME/CFS δεν είναι επίσης τυπικά ψυχικών ασθενειών. Ο Buchmayer ανέφερε, για παράδειγμα, κυκλοφορικά και καρδιακά προβλήματα, πνευμονικά προβλήματα, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή ξαφνική, ανεξήγητη υπερευαισθησία σε φάρμακα ή τρόφιμα.

Αυτό ισχύει επίσης και για προβλήματα που σχετίζονται με την πέψη ή την ουροδόχο κύστη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου