Η Ιταλία τίμησε εχθές την τέταρτη κατά χρονική σειρά  εθνική ημέρα μνήμης για τα θύματα της πανδημίας CοViD.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μπέργκαμο, την ιταλική πόλη που επλήγη περισσότερο από το πρώτο κύμα της πανδημίας, παρουσία του επιτρόπου της ΕΕ για τις νομισματικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι. Τον Φεβρουάριο του 2020, η Ιταλία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η 18η Μαρτίου επελέγη ως εθνική ημέρα μνήμης, επειδή εκείνη την ημέρα, στα μέσα ενημέρωσης προβλήθηκαν εικόνες στρατιωτικών φορτηγών που μετέφεραν δεκάδες φέρετρα από το νεκροταφείο της πόλης Μπέργκαμο της Λομβαρδίας σε κρεματόρια άλλων περιοχών.

Η χωρητικότητα του τοπικού νεκροτομείου εξαντλήθηκε για μέρες. Οι εικόνες συγκλόνισαν τον κόσμο και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας του κορωνοϊού στη βόρεια Ιταλία.

Ο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στις εικόνες καθώς τα στρατιωτικά φορτηγά με τα φέρετρα έφυγαν από το Μπέργκαμο.

"Αυτές οι εικόνες ξύπνησαν επίσης κάτι στη συνείδηση της Ευρώπης, δηλαδή την ανάγκη για μια μεγάλη κοινή δράση αλληλεγγύης. Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να θυμηθώ τα θύματα και τις οικογένειές τους και να ευχαριστήσω το ιατρικό προσωπικό", δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

Η ημερομηνία της 18ης Μαρτίου 2020 θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη των Ιταλών, εξήγησε ο επικεφαλής του ιταλικού κράτους Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η πανδημία έδειξε πόσο αναγκαία και απαραίτητη ήταν μια "συντονισμένη αντίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο" για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο