Νέα έρευνα του University of Georgia υποδεικνύει ότι ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά της COVID-19.

Η Malak Esseili, του College of Agricultural and Environmental Sciences, μελέτησε το τσάι και τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Food and Environmental Virology, δείχνουν πως ορισμένα τσάγια απενεργοποιούν τον SARS-CoV-2 στο σάλιο-σε ορισμένες περιπτώσεις έως 99.9%.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 24 είδη τσαγιού, ορισμένα από τα οποία θεωρείται οτι βοηθούν στην υγεία του αναπνευστικού.

Από αυτά ανακάλυψαν 5 που μείωσαν σημαντικά τον ιό στο σάλιο: raspberry zinger, mint medley, πράσινο τσάι, μαύρο τσάι, ευκάλυπτος μέντα.

Η μεγαλύτερη μείωση φάνηκε με το μαύρο τσάι.

Η δοκιμή έγινε στο εργαστήριο με προσομοίωση όσον αφορά τις συνθήκες.

Η ομάδα εξέτασε την αποτελεσματικότητα του τσαγιού ως ρόφημα και ως γαργάρα.

Οι ερευνητές ετοίμασαν μια πόσιμη συγκέντρωση  έγχυσης χρησιμοποιώντας ένα φακελάκι τσαγιού ανά φλιτζάνι βρασμένο για 10 λεπτά, χωρίς προσθήκες όπως γάλα ή ζάχαρη.

Τα 5 είδη τσαγιού μείωσαν τον ιό κατά τουλάχιστον 96% εντός 10 δευτερολέπτων στο στόμα.

Το μαύρο τσάι ήταν το πιο αποτελεσματικό με μείωση 99,9%.

Όταν χρησιμοποιήθηκε για γαργάρες το τσάι περιείχε 4 φορές τη συγκέντρωση της έγχυσης και διαπιστώθηκε ότι και οι 5 ποικιλίες μείωσαν τον ιό κατά 99.9% εντός 10 δευτερολέπτων.

Χρειάζονται κλινικές μελέτες για να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση σε έναν ασθενή με COVID-19. Η Esseili τόνισε ότι το τσάι δεν αποτελεί υποκατάστατο της ιατρικής περίθαλψης Τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα.

Σε αυτό το στάδιο δεν υποδεικνύει η ερευνήτρια την κατανάλωση τσαγιού ως μοναδικής παρέμβασης έναντι του SARS-CoV-2.

Πηγές:
Food and Environmental Virology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]