Υπάρχει αυξανόμενη δημοτικότητα του ενδιαφέροντος για το ξυπόλυτο περπάτημα, καθώς και απορία για το αν είναι πραγματικά ωφέλιμο ή απλώς μια άλλη τάση. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν εμβαθύνει στη μελέτη του κινήματος των ξυπόλυτων, που περιλαμβάνει τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο χωρίς παπούτσια. Επιπλέον, το ξυπόλητο περπάτημα έχει κερδίσει την προσοχή ως πρακτική που προωθεί τη γείωση, η οποία περιλαμβάνει την επανασύνδεση του ανθρώπινου σώματος με την επιφάνεια της γης. Ωστόσο, η υπάρχουσα έρευνα είναι πολύ περιορισμένη για να τεκμηριώσει αυτά τα οφέλη.

Με βάση τα ευρήματα από την –ξαναλέμε– περιορισμένη έρευνα, εδώ είναι μερικά πιθανά οφέλη από το να περπατάτε ξυπόλητοι:

Βελτιωμένη στάση και ισορροπία

Το ανθρώπινο πόδι έχει 26 οστά και 19 μύες που σχηματίζουν μια διαμήκη ποδική καμάρα, η οποία βοηθά στη στήριξη ολόκληρου του βάρους του ανθρώπινου σώματος. Κατανέμοντας ομοιόμορφα το βάρος, η ποδική καμάρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων.

Βελτιωμένη κυκλοφορία

Μια μελέτη παρατήρησε μια πιθανή σχέση μεταξύ της γείωσης και του μειωμένου πάχους του αίματος. Το αυξημένο πάχος του αίματος συνδέεται συχνά με μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Το μειωμένο πάχος του αίματος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Καλύτερος ύπνος

Ερευνητικές μελέτες για τη γείωση έχουν δείξει ότι ο γειωμένος ύπνος συσχετίζεται με τη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης. Μια ομάδα ατόμων που μελετήθηκαν που κοιμόντουσαν γειωμένοι ανέφεραν ότι αποκοιμήθηκαν πιο γρήγορα και αντιμετώπισαν λιγότερες περιπτώσεις ξυπνήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η γείωση μπορεί να προσφέρει μια απλή αλλά αποτελεσματική λύση για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Ανακούφιση από το άγχος

Η γείωση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το συνολικό στρες και ρυθμίζει τις αποκρίσεις του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Και πάλι, αυτές οι μελέτες γείωσης έχουν χρησιμοποιήσει συσκευές γείωσης αντί για ξυπόλητο περπάτημα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το ξυπόλητο περπάτημα.

Πόσο συχνά πρέπει να περπατάτε ξυπόλητοι;

Αν και δεν υπάρχει τυποποιημένος χρόνος που πρέπει να είναι κανείς ξυπόλητος, μια σταδιακή αλλαγή στο ξυπόλητο περπάτημα φαίνεται ότι είναι ευεργετική. Για παράδειγμα, σε μια ερευνητική μελέτη, τα παιδιά εξασκήθηκαν ξυπόλητα στο περπάτημα μέσα ή έξω από το σπίτι ή στο σχολείο για τουλάχιστον 45 λεπτά κάθε μέρα. Τα παιδιά ακολούθησαν το πρωτόκολλο πέντε φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες. Η μελέτη έδειξε βελτίωση στη στάση του ποδιού και δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπερασματικά, 45 λεπτά/ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα για 8 εβδομάδες μπορεί να είναι ο χρόνος που απαιτείται για να παρατηρήσετε τα οφέλη του ξυπόλητου περπατήματος.

Κίνδυνοι 

Αν και το περπάτημα ξυπόλητος μπορεί να έχει πιθανά οφέλη, δεν μπορούν όλοι να υιοθετήσουν αυτήν την πρακτική, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η νευροπάθεια. Ωστόσο, τα υγιή άτομα που υιοθετούν το ξυπόλητο περπάτημα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους.

Βλάβη: Ξένα σώματα όπως γυαλί ή πέτρα μπορούν να τραυματίσουν το πόδι. Επιπλέον, υπάρχουν πιθανοί τραυματισμοί από ζεστές ή κρύες επιφάνειες κατά το ξυπόλητο περπάτημα.

Λοιμώξεις: Όταν περπατάτε σε βρώμικες επιφάνειες, τα πόδια μπορεί να μολυνθούν από μύκητες ή βακτήρια.

Τέτανος: Τα βακτήρια που εισέρχονται στο σώμα από κοψίματα ή τρυπήματα, ειδικά στα πόδια που εκτίθενται σε μολυσμένο έδαφος ή επιφάνειες, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση από τέτανο.

Μυρμηγκιές: Αυτά είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης που προκαλείται από το περπάτημα σε βρώμικες επιφάνειες.

Βλάβες στη δομή του ποδιού: Τα υποδήματα προσφέρουν δομική υποστήριξη και μπορεί να εμφανιστεί βλάβη στο δέρμα ή μυϊκή αδυναμία όταν περπατάτε ξυπόλητοι.

Ταυτόχρονα, το να είστε ξυπόλητοι δεν συνιστάται σε άτομα με τα ακόλουθα προβλήματα υγείας:

Διαβήτης

Περιφερική νευροπάθεια

Πληγές που δεν επουλώνονται γρήγορα

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Λοιμώξεις των ποδιών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω