Ο διαβήτης είναι χρόνια νόσος στην οποία κάποιος έχει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα ποσοστά των ανθρώπων με τη νόσο έχουν αυξηθεί λόγω του δυτικού τρόπου ζωής, της διατροφής, της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής και της έλλειψης άσκησης. Υπάρχουν οι τύποι 1 και 2, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και διαβήτης κατά την εγκυμοσύνη (διαβήτης κύησης). Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, κάποιος μπορεί να ζει ευχάριστα μαθαίνοντας για τη νόσο και με την επιτυχή ρύθμιση του σακχάρου, κάνοντας τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής του, λαμβάνοντας ενδεχομένως αγωγή και μετρώντας το σάκχαρό του.

Γλυκαιμικός Δείκτης

Σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στον έλεγχο του διαβήτη. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ελέγχου της νόσου είναι μέσω της κατανάλωσης τροφών χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη, αναφέρει η Αmerican Diabetes Association. Κάποιος με διαβήτη πρέπει να παρακολουθεί στενά την πρόσληψη υδατανθράκων που κάνει, καθώς οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου.

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης είναι μέτρηση -κλίμακας από 0-100- που χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες με βάση την ιδιότητά τους να προκαλούν αύξηση του σακχάρου. Είναι ο ρυθμός με τον οποίο τέτοιες τροφές πέπτονται και διασπώνται σε απλά σάκχαρα και στη συνέχεια απορροφώνται στο αίμα. Η διατροφή που είναι πλούσια σε τροφές χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη είναι καλός τρόπος να εξασφαλίσει κάποιος ότι το σάκχαρό του διατηρείται σε υγιές επίπεδο. Έρευνες έδειξαν ότι η επιλογή τέτοιων τροφών μπορεί να; βοηθήσει τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. 

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το Γλυκαιμικό Δείκτη, όπως η επεξεργασία των τροφών, το περιεχόμενο σε φυτικές ίνες, η φυσική μορφή του τροφίμου, το περιεχόμενο σε οξέα και λιπαρά και η ωριμότητά του.

Για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού με διαβήτη, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν εισάγει εναλλακτικές πηγές σακχάρων, γλυκαντικά που δεν επηρεάζουν το σάκχαρο του ανθρώπου στο αίμα τόσο πολύ ή δεν το επηρεάζουν καθόλου. Για παράδειγμα, η  στέβια είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η τεχνολογία τροφίμων βοήθησε ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τρόφιμα που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευμένα. Η εταιρεία Γιώτης, ως ο ειδικός στο γλυκό δημιούργησε πριν μερικά χρόνια μία σειρά επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, για να μπορούν να τα απολαμβάνουν και οι διαβητικοί και έδωσε τέλος στις απαγορεύσεις και στις στερήσεις και μια γλυκιά νότα και στη διατροφή  του ανθρώπου με διαβήτη.

Πριν χρόνια, τα γλυκά αποτελούσαν μια κατηγορία τροφίμων που στερούνταν οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα σακχάρου. Τώρα όμως, τα γλυκά δεν είναι απαγορευτικά για αυτούς και μπορούν να τα χαρούν! Την επιθυμία τους για γλυκό μπορεί να ικανοποιήσει η ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων χωρίς ζάχαρη Sweet & Balance της ΓΙΩΤΗΣ η οποία συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, δηλαδή χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, χωρίς ζάχαρη αλλά με γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από το φυτό στέβια, με φυτικές ίνες, περιορισμένες θερμίδες και λιπαρά και μάλιστα έχει μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων για να διαλέξεις αυτό που θέλεις όποτε το θέλεις! Ενδεικτικά αναφέρουμε: σοκολάτες, μπάρες δημητριακών, μαρμελάδα, γλυκαντικά σε σκόνη και δισκία, ρόφημα σοκολάτας, γλυκά (μιλφέιγ, τσηζκέικ, ζελέ, μους, κρέμα καραμελέ κ.α.). Για τους πιο…«δημιουργικούς» υπάρχουν πολλές συνταγές αγαπημένων γλυκών αλλά χωρίς ζάχαρη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο στο site τους.

Το να έχει κάποιος διαβήτη δεν σημαίνει λοιπόν ότι δεν μπορεί να ξαναφάει γλυκό, όπως λανθασμένα πίστευαν πολλοί άνθρωποι. Με ορισμένες έξυπνες λύσεις και επιδόρπια φιλικά προς τον διαβήτη μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη του για γλυκό χωρίς να στείλει στα ύψη το σάκχαρό του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας