Η εποχή των μήλων πλησιάζει σιγά-σιγά και είναι καλή ιδέα να θυμηθούμε τα οφέλη τους. Επειδή μερικές φορές τα έχουμε λίγο δεδομένα.

Τα μήλα μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, χάρη στις φυτικές χημικές ουσίες τους που ονομάζονται φλαβονοειδή. Περιέχουν επίσης την πηκτίνη, μια ίνα που διασπάται στο έντερό σας. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των θρεπτικών συστατικών βρίσκεται στη φλούδα του μήλου, συνεπώς προσπαθήστε να μην το ξεφλουδίζετε πριν το φάτε.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο γνωστά οφέλη που έχουν τα μήλα για εμάς. Μπορεί να μη διώχνουν τον γιατρό, όπως λέει η παροιμία, αλλά μπορούν να κρατήσουν μακριά πρήξιμο και δυσκοιλιότητα, καθώς και να ικανοποιήσουν την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, χωρίς να καταφύγουμε σε κάτι ανθυγιεινό.

Παρέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά

Φυτοθρεπτικά ονομάζονται ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και μπορούν να ενισχύσουν την καλή μας υγεία με πολλούς τρόπους. Έχουν πολλές διαφορετικές μορφές, όπως πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Όπως είπαμε πιο πάνω, τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά βρίσκονται στη φλούδα.

Έχουν καλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, ώστε να αισθάνεστε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα μετά το φαγητό, κάτι που μπορεί να προλάβει την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, άρα και τις περιττές θερμίδες – χωρίς να υπολογίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις όπως πρήξιμο. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης οξέος και μειώνει επίσης τις επιπτώσεις της. Οι φυτικές ίνες ενός μήλου μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα.

Προστατεύουν από βλάβες των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές χημικές ουσίες και οι ίνες της φλούδας ενός μήλου προστατεύουν από βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης σας και να προστατεύσουν το DNA των κυττάρων σας από την οξειδωτική βλάβη, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.

Αντιοξειδωτικά

Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα μήλα μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα στο πάγκρεάς σας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Ενώ για τα παρακάτω οφέλη δεν υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες και απαιτείται περισσότερη έρευνα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να:

*Ενισχύει τη δύναμη των πνευμόνων

*Βοηθάει με την καλύτερη διαχείριση του άσθματος

*Προστατεύει την υγεία των οστών

*Βοηθά στην απώλεια βάρους

*Φροντίζει την υγεία του εγκεφάλου

*Ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος

*Φροντίζει για την καλή υγεία του εντέρου

 

Αν το να φάτε ένα σκέτο μήλο σάς ακούγεται βαρετό για κάθε ημέρα, δοκιμάστε αυτούς τους απλούς αλλά υγιεινούς τρόπους για να φάτε περισσότερα:

*Προσθέστε ψιλοκομμένα μήλα και κράνμπερι σε μια κλασική συνταγή γέμισης

*Φτιάξτε μια κλασική σαλάτα Waldorf ανακατεύοντας μήλα, σέλινο, σταφύλια και καρύδια

*Προσθέστε ψιλοκομμένα μήλα στη ζύμη για pancakes για να τις κάνετε πιο τραγανές

*Αδειάστε το μεσαίο κομμάτι που βρίσκονται τα κουκούτσια, γεμίστε το με ξηρούς καρπούς και κανέλλα και ψήστε τα – θα γίνουν πεντανόστιμα

*Προσθέστε ψιλοκομμένα πράσινα μήλα στην αγαπημένη σας συνταγή για τονοσαλάτα

*Συνδυάστε σπανάκι με σταφίδες και μήλα σε μια σαλάτα

*Προσθέστε ψιλοκομμένα μήλα σε πλιγούρι βρώμης για πρωινό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΑΣΟΚ: Ελλείψεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ξεκινάμε δίαιτα
Η πολλαπλή σκλήρυνση θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου [μελέτη]