Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας πρέπει να προέρχονται από το φαγητό μας, και είναι αναγκαία για την πρόληψη ασθενειών, την ανάπτυξη και την καλή υγεία μας. Τρία από αυτά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) τα χρειαζόμαστε σε μεγάλες δόσεις, ενώ τα άλλα δύο (βιταμίνες, μέταλλα) τα χρειαζόμαστε σε μικρές ποσότητες, που μας είναι αρκετές. Τέλος, υπάρχει το νερό, που χωρίς αυτό ο οργανισμός μας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά…

Πρωτεΐνες

Κάθε κύτταρο στον οργανισμό μας, από την επιδερμίδα μέχρι και τα οστά και τα μαλλιά μας, φτιάχνεται από πρωτεΐνες. Συγκεκριμένα, από πρωτεΐνες αποτελείται το 15% του βάρους μας. Οι ορμόνες μας, τα αντισώματά μας και πρακτικά κάθε τι σημαντικό μέσα στο σώμα μας σχετίζονται με τις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες δημιουργούνται από διάφορα αμινοξέα, και πολλά από αυτά προέρχονται μόνο από το φαγητό, συνεπώς πρέπει να καταναλώνουμε πηγές πρωτεϊνών καθημερινά, για να είμαστε σίγουροι πως λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες.

Υδατάνθρακες

Τους έχουμε ανάγκη καθημερινά, καθώς είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, συνεπώς μην αφήνετε όλες αυτές τις δημοφιλείς low-carb δίαιτες να σας μπερδεύουν. Οι υδατάνθρακες είναι αναγκαίοι, και πρέπει να απαρτίζουν το 45-56% των καθημερινών μας θερμίδων. Έχει, προφανώς, τεράστια σημασία τι είδους υδατάνθρακες καταναλώνουμε. Η ζάχαρη και το λευκό ψωμί δεν μας προσφέρουν τίποτα, ενώ το καστανό ρύζι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι αναγκαία.

Λιπαρά

Τα λιπαρά έχουν κακή φήμη, αλλά όπως και οι υδατάνθρακες, πρέπει να είμαστε απλά επιλεκτικοί. Τα καλά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο αβοκάντο, στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς, είναι αναγκαία για την καλύτερη απορρόφηση βιταμινών, για την δημιουργία κυττάρων, αλλά και για τις κινήσεις των μυών. Και οι θερμίδες τους είναι σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Μια διατροφή που περιέχει σωστές ποσότητες (περίπου το 30% των θερμίδων μας) λιπαρών, μας βοηθά να ρυθμίζουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2, όπως και παθήσεων σαν την αρθρίτιδα, τον καρκίνο και την νόσο Αλτσχάιμερ.

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την πρόληψη ασθενειών, αλλά και για την γενικότερη καλή υγεία μας. Το σώμα μας τις χρειάζεται για να συντηρήσει τις βασικές του λειτουργίες. Υπάρχουν 13 διαφορετικές βιταμίνες που έχουμε ανάγκη, και η κάθε μία αξιοποιείται με διαφορετικό τρόπο από τον οργανισμό. Οι βιταμίνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η βιταμίνη C. Αν η διατροφή μας περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, θα λαμβάνουμε καθημερινά όλες τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε και δεν θα έχουμε ανάγκη συμπληρώματα.

Μέταλλα

Όπως και οι βιταμίνες, τα μέταλλα ενισχύουν τον οργανισμό και αξιοποιούνται για πολλές λειτουργίες του, όπως το χτίσιμο γερών οστών και δοντιών, την ρύθμιση του μεταβολισμού, αλλά και την επαρκή ενυδάτωσή μας. Κάποια από τα πιο γνωστά μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Νερό

Μπορούμε να αντέξουμε για εβδομάδες χωρίς φαγητό, αλλά όχι περισσότερες από λίγες μέρες χωρίς νερό. Το νερό είναι ό,τι πιο αναγκαίο για τον οργανισμό μας. Άλλωστε, αποτελούμαστε από νερό κατά 60%! Το νερό βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και την διάθεσή μας, και απορροφά τους κραδασμούς. Βοηθάει στο φιλτράρισμα των τοξινών από τον οργανισμό και προλαμβάνει την δυσκοιλιότητα. Ακόμα και σε πολύ μικρό επίπεδο, η αφυδάτωση μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ κουρασμένοι, και δεν μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης