Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέκλεισε την Πέμπτη το ενδεχόμενο να οφείλονται στο εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης οι θάνατοι 41 ανθρώπων παγκοσμίως, που εμβολιάστηκαν.

Οι θάνατοι ερευνήθηκαν από τις εθνικές αρχές των χωρών στις οποίες σημειώθηκαν, μετά τις υποψίες ότι μπορεί να προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό.

Έρευνες συνεχίζονται σε αρκετούς ακόμα θανάτους. Όπως δήλωσε η επικεφαλής για τα εμβόλια, του Π.Ο.Υ, Marie-Paule Kieny, οι μέχρι τώρα αναφορές επαναβεβαιώνουν ότι το πανδημικό εμβόλιο είναι εξίσου ασφαλές με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης και δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα αναφορές για νέα θέματα όσον αφορά την ασφάλειά του.

Η εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ δήλωσε ότι οι εθνικές αρχές εξέτασαν τους 41 θανάτους σε 6 χώρες.

Πρόσθεσε πως ένας στους 10.000 εμβολιασμούς οδηγεί σε αρνητικές παρενέργειες και μια στις 20 είναι σοβαρές.

Παγκοσμίως έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι. Κυβερνήσεις έχουν αναφέρει ότι χορηγήθηκαν 65 εκατ. δόσεις σε 16 χώρες.

Οι παρενέργειες που αναφέρονται πιο συχνά περιλαμβάνουν οίδημα και ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, αν και ορισμένοι άνθρωποι εμφάνισαν πυρετό ή πονοκέφαλο, ενώ όλα τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από 48 ώρες.

Οι αρχές στην Κίνα-όπου εμβολιάστηκαν 11 εκατ. άνθρωποι- ανακοίνωσαν 2 θανάτους μετά από εμβολιασμό και 15 περιστατικά σοβαρών παρενεργειών, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Η εκτεταμένη έρευνα αυτών των θανάτων οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υποβόσκουσες νόσοι ήταν η αιτία και όχι το εμβόλιο, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ σχετικά με την Κίνα.

Λιγότερα από 12 περιστατικά πιθανών περιστατικών συνδρόμου Guillain-Barre αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε η Marie-Paule Kieny . Μόνο λίγα μπορεί να συσχετιστούν με το πανδημικό εμβόλιο, πρόσθεσε, ενώ οι ασθενείς ανέκαμψαν.

Η GlaxoSmithKline Plc, AstraZeneca Plc, Novartis και Sanofi-Aventis βρίσκονται μεταξύ των 25 παρασκευαστών εμβολίου για τον ιό Η1Ν1,χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές. Σύμφωνα με την Kieny δεν έχουν διαπιστωθεί σημαντικές διαφορές στο προφίλ αποτελεσματικότητας μεταξύ των διαφόρων τύπων εμβολίου.

Η εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και πως η νόσος σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι σοβαρή και να προκαλέσει το θάνατο.

Ο ιός H1N1 έχει προκαλέσει το θάνατο 6.250 ανθρώπων παγκοσμίως, από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ.

Πηγές:
Π.Ο.Υ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα