Ο ιός H1N1 μετακινείται ανατολικά στην Ευρώπη και την Ασία έχοντας κορυφωθεί σε περιοχές της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παγκοσμίως έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 6.770 θάνατοι από τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Π.Ο.Υ, στα οποία περιλαμβάνονται 520 θύματα την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Π.Ο.Υ, υπάρχουν πρώιμα σημάδια κορύφωσης της νόσου σε ορισμένες περιοχές του βόρειου ημισφαίριου. Ο ιός H1N1 είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένος στις ΗΠΑ, αν και φαίνεται πως πρόσφατα κορυφώθηκε στις περισσότερες περιοχές, εκτός από τη βορειανατολική.

Ωστόσο η μετάδοση συνεχίζει να εντείνεται στον Καναδά. Η εξάπλωση του ιού φαίνεται πως έχει κορυφωθεί στη δυτική Ευρώπη, όπως στο Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ισλανδία και την Ιρλανδία, μετά από περίοδο έντονης έξαρσης, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Η Νορβηγία και πιο ανατολικές χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται η Γεωργία, η Μολδαβία και η Σερβία αναφέρουν κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων. Το Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και περιοχές του Αφγανιστάν αναφέρουν υψηλότερους αριθμούς περιστατικών γρίπης.

Το Ισραήλ αναφέρει επίσης κατακόρυφη άνοδο.

Η μεταδοτικότητα της γρίπης παραμένει μεγάλη στην ανατολική Ασία. Οι περισσότερες χώρες σε τροπικές περιοχές της κεντρικής και νότιας Αμερικής συνεχίζουν να αναφέρουν μειούμενο αριθμό περιστατικών γρίπης, με εξαίρεση το Περού και την Κολομβία, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα