Η Κίνα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή για ενδεχόμενη μετάλλαξη ή αλλαγή στη συμπεριφορά του ιού της νέας γρίπης, Η1Ν1, επειδή ο πιο επικίνδυνος ιός H5N1, της γρίπης των πτηνών ενδημεί στη χώρα, δήλωσε Κινέζος ειδικός.

Ο Zhong Nanshan, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Νόσων Guangzhou, στη Guangdong, δήλωσε ότι η παρουσία και των δυο ιών στην Κίνα σημαίνει ότι μπορεί ενδεχομένως να συνδυαστούν και να αποτελέσουν ένα τρομακτικό υβρίδιο, ιό εξοπλισμένο με ισχυρή δύναμη εξολόθρευσης που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Όπως δήλωσε ο Zhong, η Κίνα διαφέρει από άλλες χώρες. Ο ιός Η5Ν1 υπάρχει εδώ και καιρό στη χώρα κι έτσι αν πράγματι υπάρχει διαστάυρωση μεταξύ του Η1Ν1 και του Η5Ν1 θα αποτελέσει καταστροφική εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθηθεί.

Ο Π.Ο.Υ προειδοποίησε χθες ότι ο ιός Η5Ν1 έχει έξαρση στα πουλερικά τις Αιγύπτου, στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, αποτελώντας μια ακόμη φορά απειλή για τους ανθρώπους. Ανακοίνωσε πως θέτει όσους βρίσκονται σε άμεση επαφή με τα πουλερικά σε κίνδυνο νόσησης από τη συχνά θανατηφόρο νόσο.

Επιπλέον, ο ιός μπορεί ενδεχομένως να περάσει από διαδικασία αναπροσαρμογής με άλλο ιό της γρίπης και να οδηγήσει σε εντελώς νέο στέλεχος.

Ο πιο εμφανής κίνδυνος είναι να συνδυαστεί ο H5N1 με τον ιό H1N1 της πανδημίας και να παράξει ιό της γρίπης που θα είναι το ίδιο θανατηφόρος με τον πρώτο και το ίδιο μεταδοτικός με τον δεύτερο. Η Κίνα έχει αναφέρει περίπου 70.000 περιστατικά H1N1 και 53 θανάτους από τον ιό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;