Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλατιού και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών νόσων, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση.
Είναι γνωστό πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, αλλά λιγότερο σαφής είναι η άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της καρδιοπάθειας. Ευρωπαίοι ερευνητές, όπως γράφουν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘British Medical Journal’, ανέλυσαν 13 έρευνες σχετικά με τη σχέση αλατιού, καρδιαγγειακών νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι , σε 6 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σκοτίας και της Ιαπωνίας, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από 3,5 έως 19 χρόνια. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν σχεδόν 11.000 περιστατικά αγγειακών νόσων.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού κατά 5 γρ. κατά μέσον όρο (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 23% και των καρδιαγγειακών νόσων κατά 17%.
Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, τα ευρήματα στηρίζουν το ρόλο της σημαντικής μείωσης της πρόσληψης αλατιού από τον πληθυσμό, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.
Ο Π.Ο.Υ συνιστά την κατανάλωση 5 γρ. αλατιού την ημέρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες στη Δύση συνήθως καταναλώνουν περισσότερα από 10 γρ. ημερησίως.
Τα κατεργασμένα τρόφιμα, οι κονσέρβες και το γρήγορο φαγητό τείνουν να περιέχουν υψηλή ποσότητα αλατιού.
Πηγές:
‘British Medical Journal’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων αντιβιοτικού - Τι να προσέχουν οι ασθενείς
Γ. Παππάς: Η "ταυτότητα" του υποστελέχους Κ της γρίπης - Οδηγός προστασίας
Oλιστική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο