Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει την εξάπλωσης της νέας γρίπης κατά 21%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες-μεταξύ των οποίων είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γερμανία και η Πολωνία-ανέλυσαν προηγούμενες έρευνες που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο οι στενές επαφές επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού.

Ανέπτυξαν μαθηματικό μοντέλο χρησιμοποιώντας στοιχεία για την εξάπλωση στην περίοδο των διακοπών και τα Σαββατοκύριακα, για να διαπιστώσουν πώς το κλείσιμο των σχολείων θα περιόριζε τη λοίμωξη. Ανακάλυψαν ότι τα παιδιά, που συχνά είναι σε στενή επαφή με άλλα παιδιά και δεν πλένουν πάντα τα χέρια τους, γενικά εκτίθενται σε λιγότερους ανθρώπους όσο βρίσκονται στο σπίτι.

Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αν υποθέσουμε ότι το κλείσιμο των σχολείων σε περίοδο πανδημίας μοιάζει με το κλείσιμο σε περίοδο διακοπών, τότε τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τέτοια στρατηγική θα είχε σημαντική επίδραση στη μετάδοση της νόσου, κατά 21% περίπου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην εξάπλωση μιας νέας λοιμώδους νόσου που μεταδίδεται μέσω στενών επαφών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMC Infectious Diseases.’

Πηγές:
‘BMC Infectious Diseases.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας