Περίπου 10 εκ. άνθρωποι στην ευρωπαϊκή ένωση έχουν εμβολιαστεί έναντι του ιού της νέας γρίπης H1N1 και μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί μη αναμενόμενα σοβαρά θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ο πυρετός, η ναυτία, ο πονοκέφαλος, οι αλλεργικές αντιδράσεις και πόνος στο σημείο του εμβολισμού αλλά κυρίως δεν ήταν σοβαρές και ήταν αναμενόμενες, ανακοίνωσε ο ΕΜΕΑ. Η ενημέρωση για την ασφάλεια είναι η πρώτη ανάλυση παρενεργειών μετά την εισαγωγή τριών εμβολίων στην Ευρώπη, των Pandemrix, Focetria και Celvapan.

Νέα στοιχεία από κλινικές δοκιμές έδειξαν περισσότερα περιστατικά εμφάνισης πυρετού μετά τη δεύτερη δόση του Pandemrix σε μωρά 6 έως 35 μηνών, ενώ η αξιολόγηση των στοιχείων αυτών συνεχίζεται.

Π.Ο.Υ

Η αντίσταση στο Tamiflu σε ορισμένους ασθενείς με H1N1 οι οποίοι έχουν σημαντικά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει σημαντική αλλαγή στην ευαισθησία του ιού στο φάρμακο, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Αντίσταση στο φάρμακο ανέπτυξαν 9 άνθρωποι στη Βρετανία και τις ΗΠΑ που είχαν προσβληθεί από γρίπη ενώ νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο κυρίως για λευχαιμία, ανακοίνωσε ο Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ. Δεν γνωρίζουμε την πλήρη απάντηση ακόμα, δήλωσε ο ειδικός, αλλά είναι περισσότερο πιθανό πως δεν υπάρχει αλλαγή, σημαντική μετατόπιση στην επιδημιολογία ή στις ιδιότητες αυτών των ιών όσον αφορά την αντίσταση στην οσελταμιβίρη.

Πρόσθεσε πως το Tamiflu, είναι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται έγκαιρα και σωστά.

Παγκοσμίως έχουν αναφερθεί 75 περιστατικά αντίστασης στο Tamiflu τους τελευταίους μήνες, κυρίως μεμονωμένα περιστατικά που εμφανίστηκαν μετά την προληπτική αγωγή με το φάρμακο, δήλωσε.

Όπως δήλωσε ο Fukuda, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη επίπτωση στους ανοσοκατασταλμένους ανθρώπους με ηπιότερη μορφή της νόσου και δεν υπάρχει μεγάλη επίπτωση σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV.

Η νέα γρίπη αναμένεται να μολύνει περισσότερους ανθρώπους στο βόρειο ημισφαίριο τις επόμενες εβδομάδες πριν αρχίσει να ακολουθεί καθοδική πορεία, ενώ είναι λιγότερο έντονη στο νότιο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, ο ιός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 6.770 ανθρώπους. Οι περισσότεροι εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς ειδική αγωγή.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας