Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ανεπανάληπτο ρεκόρ επισκέψεων στο γιατρό με γριπώδη συνδρομή, δημιουργεί η νέα γρίπη. Το 9,5% των επισκέψεων αφορά αντιμετώπιση συμπτωμάτων γρίπης, όταν το αντίστοιχο περυσινό ποσοστό ήταν μόλις 4,5% στην κορύφωση της επιδημίας εποχικής γρίπης.

Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα. Δηλώθηκαν 2.274 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 8.463.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνουν την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ανοδική φάση του επιδημικού κύματος της νέας γρίπης, με πολύ υψηλή δραστηριότητα της νόσου.

Την εβδομάδα από 23 έως 27 Νοεμβρίου, καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των απουσιών μαθητών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 5 έως 12 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό απουσιών παρατηρείται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα και ακολουθεί η Αττική.

Εμβόλιο

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα, προκειμένου να προλάβουν την κορύφωση του πανδημικού κύματος, η οποία αναμένεται τα Χριστούγεννα.

Η κ. Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου σε 110 άτομα. Από αυτές, οι 22 αφορούν στην εμφάνιση πυρετού, οι 12 πονοκεφάλους, οι έξι αϋπνίες και οι υπόλοιπες ήταν μουδιάσματα.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πανδημίας αναφέρθηκε ότι στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας έχουν σχηματιστεί λίστες αναμονής, οι οποίες φτάνουν έως και το τέλος του έτους. Η κ. Γιαμαρέλλου κάλεσε τους υπεύθυνους των μονάδων να εμβολιάζουν άμεσα τους πολίτες, χωρίς ραντεβού.

Στόχος – είπε – είναι να εμβολιαστούν πέντε εκατομμύρια άτομα.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Παναγιώτης Ευσταθίου ανέφερε ότι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 31 άτομα, εκ των οποίων δύο παιδιά και δύο έγκυες. Συνολικά, πέντε έγκυες έχουν νοσηλευτεί με νέα γρίπη.

Από αυτές, οι δύο νοσηλεύθηκαν στην 'εντατική' και στη συνέχεια σε κοινό θάλαμο. Δύο νοσηλεύονται ακόμη και μία έχει επιστρέψει στο σπίτι της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο