Του Δημήτρη Καραγιώργου

Χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης στην Ελλάδα, παρά την ανησυχία των πολιτών. Οι τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι ανησυχούν για τον εαυτό και την οικογένειά τους, αλλά οι εμβολιασθέντες έφτασαν τους 214.884 έως το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από την Παρασκευή έως την Κυριακή εμβολιάστηκαν 31.557 άτομα, ενώ η τηλεφωνική γραμμή ‘1135’ δέχθηκε 32.686 κλήσεις. Ο συνολικός αριθμός των κλήσεων στη γραμμή έχει ανέλθει στις 312.648.

Η κυλιόμενη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) δείχνει ότι το 75,1% των πολιτών απάντησαν ότι η νέα γρίπη προκαλεί ανησυχία για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Παρά τα υψηλά ποσοστά ανησυχίας, μόνον το 32,4% απάντησαν ότι θα εμβολιαστούν ή θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους (28,5%). Ο κύριος λόγος για τον οποίο εμφανίζονται αρνητικοί στον εμβολιασμό είναι ο φόβος των ανεπιθύμητων ενεργειών (61,5%).

Το 17,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς η γρίπη είναι μία ελαφριά αρρώστια, το 8,5% ότι είναι γενικά εναντίον των εμβολίων, ενώ το 3,6% εκτιμούν ότι το εμβόλιο μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας