Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις πως το Tamiflu αναχαιτίζει τις επιπλοκές σε υγιείς ανθρώπους που νοσούν με τον ιό της νέας γρίπης, αν και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας ισχυρίζονται ότι το σκεύασμα για τη νέα γρίπη μειώνει τις εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω γρίπης και τους θανάτους από αυτήν.

Ερευνητές του Cochrane Review, εξέτασαν προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη χρήση του Tamiflu στην εποχική γρίπη. Ανακάλυψαν ανεπαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν οτι το αντιικό μειώνει τις επιπλοκές όπως η πνευμονία σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, αλλά κατέληξαν ότι το φάρμακο μειώνει κατά μια περίπου μέρα τα συμπτώματα της γρίπης.

Οι έρευνες δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘BMJ.’

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα οφέλη του Tamiflu ήταν μικρά και ότι οι αρχές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις παρενέργειες, πριν χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα σε υγιείς ανθρώπους. Αν και οι αναθεωρημένες έρευνες εξέτασαν μόνο τη χρήση του Tamiflu στην εποχική γρίπη, οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα συμπεράσματά τους εγείρουν ερωτήσεις σχετικά με τη διαδεδομένη χρήση του φαρμάκου σε ανθρώπους με οποιαδήποτε νόσο που μοιάζει στη γρίπη, συμπεριλαμβανομένης και της νέας γρίπης.

Η Fiona Godlee, αρχισυντάκτρια του ‘BMJ’ δήλωσε ότι οι μελέτες οδηγούν σε αμφιβολία όχι μόνο σχετικά με το πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το Tamiflu αλλά τις ρυθμιστικές αρχές που το ενέκριναν και πως οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα φάρμακο που η επιστημονική κοινότητα βλέπει τώρα τον εαυτό της ανίκανο να κρίνει.

Ωστόσο, ο Π.Ο.Υ διαφωνεί. Ανακοίνωσε ότι στοιχεία από διάφορες χώρες δείχνουν ότι όταν χορηγείται έγκαιρα, το Tamiflu μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της νέας γρίπης, αν και ο Οργανισμός συνιστά να φυλάσσεται το φάρμακο για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιπλοκών όπως οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και όσοι πάσχουν από υποκείμενες νόσους.

Ο Charles Penn, ειδικός του Π.Ο.Υ στα αντιικά, δήλωσε ότι αυτό δεν θα αλλάξει τις οδηγίες του Π.Ο.Υ σχετικά με το Tamiflu. Δήλωσε ότι αν και προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το Tamiflu έχει μόνο μέτρια οφέλη, όταν αντιμετωπίζονται έγκαιρα ασθενείς με σοβαρή νόσο ή που βρίσκονται σε κίνδυνο επιπλοκών, υπάρχουν λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θάνατοι.

Η φαρμακοβιομηχανία Roche, που παρασκευάζει το Tamiflu, υπερασπίστηκε το φάρμακο ανακοινώνοντας ότι πιστεύει στην ισχυρότητα των στοιχείων.

Βρετανοί ερευνητές και ο Π.Ο.Υ δήλωσαν ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις που να στηρίζουν την ευρεία χρήση του Tamiflu σε υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους. Εκτός από τη σύσταση το Tamiflu να δίνεται σε ομάδες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, ο Π.Ο.Υ συνιστά το σκεύασμα να χρησιμοποιείται μόνο μετά από σύσταση γιατρού.

Πηγές:
‘BMJ.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή
Long CoViD: Πιο εξασθενημένες οι γυναίκες μετά την απoκατάσταση [μελέτη]
Γεωργιάδης κατά Κασσελάκη για τις δαπάνες Υγείας