Την πλήρη επικράτηση του ιού της νέας γρίπης στον ελληνικό πληθυσμό, δείχνουν χιλιάδες εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι γιατροί των νοσοκομείων έχουν στείλει στο Ινστιτούτο ‘Παστέρ’ 16.430 ‘ύποπτα΄’ δείγματα. Από αυτά, τα 7.199 (43,8%) αποδείχτηκαν θετικά για τη γρίπη. Σχεδόν στο σύνολο των θετικών δειγμάτων – δηλαδή στα 7.198 – ανιχνεύτηκε ο ιός Α (Η1Ν1)ν και μόλις σε ένα απομονώθηκε ιός εποχικής γρίπης τύπου Β.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα των αναλύσεων, τα οποία έγιναν σε ΄ύποπτα’ δείγματα που έστειλαν στο Ινστιτούτο ‘Παστέρ’ και ιδιώτες γιατροί, συνεργαζόμενοι με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Από τον Οκτώβριο, το δίκτυο των γιατρών είχαν στείλει για ανάλυση 395 δείγματα, από τα οποία τα 232 (58,7%) ήταν θετικά για γρίπη. Από τα θετικά, τα 227 (97,8%) αφορούσαν τη νέα γρίπη, ένα ιό της εποχικής τύπου Α (Η3Ν2) και για τέσσερα αναμένεται υποτυποποίηση.

Τα πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.104 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 10.684.

Κορύφωση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία τεκμηριώνουν την εκτίμηση ότι η χώρα μας βρίσκεται σε φάση κορύφωσης του επιδημικού κύματος, με υψηλή δραστηριότητα της νόσου. Την εβδομάδα από 30 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, το ποσοστό των κλινικών δειγμάτων που βρέθηκαν θετικά στον ιό της νέας γρίπης, παραμένει σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο διάστημα, παρατηρείται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των απουσιών μαθητών από στο σχολείο σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών και ελάττωση των απουσιών στα παιδιά 13 έως 18 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό απουσιών παρατηρείται στην Αττική και στην κεντρική Ελλάδα και ακολουθεί η βόρεια Ελλάδα.

Εμβόλιο

Την Τετάρτη, εμβολιάστηκαν 19.527 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 δέχθηκε 19.675 κλήσεις. Από τις 16 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου, έχουν εμβολιασθεί συνολικά 280.129 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχθεί 373.688 κλήσεις.

Πληροφορίες για τα κατά τόπους κέντρα εμβολιασμού δίνονται στην τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για τη νέα γρίπη 1135, καθώς και στην ιστοσελίδα www.ygeianet.gov.gr,  η οποία ενημερώνεται καθημερινά με νέα κέντρα εμβολιασμού.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού