Τουλάχιστον 323 ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο της νέας γρίπης, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Οι δέκα από αυτές είναι πιο σοβαρές, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου χορηγήθηκαν 212.217 δόσεις εμβολίων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο διάστημα αυτό, οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που στάλθηκαν στον ΕΟΦ ανέρχονται σε 323, εκ των οποίων οι 69 προέρχονται από επαγγελματίες υγείας και οι 254 από πολίτες.

Οι περισσότερες από τις αναφορές αφορούν σε αναμενόμενες μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι σύμφωνες με τις πληροφορίες που περιέχονται στην περίληψη χαρακτηριστικών των δύο εμβολίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοπικές αντιδράσεις στο σημείο ένεσης, γενικά συμπτώματα (πυρετός, ναυτία, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κακουχία) και γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, εμετοί).

Δέκα αναφορές κρίθηκαν ως σοβαρές και σε αυτές περιγράφονται ανεπιθύμητα συμβάντα, τα οποία ομαδοποιούνται ως εξής:

  • Τέσσερα περιστατικά με αλλεργικές εκδηλώσεις (οίδημα υπερώας, δυσκαταποσία, αλλεργική αντίδραση, αντίδραση υπερευαισθησίας, ερύθημα προσώπου και τραχήλου αμέσως μετά τη χορήγηση του εμβολίου).
  • Έξι περιστατικά με νευρολογικές διαταραχές (οπτική νευρίτιδα, γενικευμένος τρόμος, αδυναμία εκφοράς λόγου, διαταραχή επιπέδου συνείδησης, εντοπισμένο αίσθημα αιμωδίας, δυσκολία στη βάδιση).
  • Ένα περιστατικό με συνυπάρχουσα μεταβολική διαταραχή (διαβητική κετοξέωση).

Σημειώνεται ότι κάθε αναφορά περιστατικού μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία ανεπιθύμητες ενέργειες.Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται σε κάποιες αναφορές ενδέχεται να μην σχετίζονται με τον εμβολιασμό αλλά να προκύπτουν από υποκείμενη παθολογική κατάσταση ή συγχορηγούμενα φάρμακα.

Δ.Κ.