Του Δημήτρη Καραγιώργου

Σε 'πάγωμα' παρτίδων πανδημικού εμβολίου, προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Στελέχη του βρίσκονται σε επικοινωνία με εκπροσώπους των εταιρειών, προκειμένου να ακυρωθεί η παραγγελία των οκτώ εκατομμυρίων δόσεων, η οποία είχε γίνει προεκλογικά.

Η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι χαμηλή, καθώς μέχρι την Τρίτη είχαν κάνει το εμβόλιο 319.188 άτομα, στα 553 κέντρα της χώρας. Η χώρα μας, έχει σήμερα απόθεμα 3.636.700 εμβολίων, από τα οποία το 1.208.960 έχει διατεθεί στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί και τον νέο χρόνο, καθώς οι επιδημιολόγοι αναμένουν δεύτερο πανδημικό κύμα, πιθανώς τον Φεβρουάριο.

Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το επόμενο δεκαήμερο τοποθετούνται στα νοσοκομεία 13 γιατροί και 211 νοσηλευτές, προκειμένου να λειτουργήσουν 60 θέσεις εντατικής νοσηλείας.

Αναφερόμενη στους θανάτους από γρίπη ατόμων χωρίς υποκείμενο νόσημα, η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, ανέφερε ότι όσοι αργούν να πάρουν αντι-ιϊκά εμφανίζουν αυξημένη θνησιμότητα.

Σημείωσε, επίσης, ότι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν και γονιδιακοί λόγοι για τους οποίους εκδηλώνεται ισχυρή φλεγμονώδης αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους μετά τη νόσηση με νέα γρίπη.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγητής κ. Γιώργος Σαρόγλου, τόνισε ότι σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες αναμένεται να τελειώσει το πρώτο πανδημικό κύμα στη χώρα μας. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσει και νέο.

Παρόμοια εκτίμηση έκανε και η υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι ο κίνδυνος είναι μπροστά, με δεδομένο ότι ο χειμώνας στην Ελλάδα ξεκινά μετά τον Ιανουάριο. Μέχρι τώρα-είπε-έχουμε δει έναν ήπιο χειμώνα, ο οποίος συνέτεινε και στη χαμηλή προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας