Του Δημήτρη Καραγιώργου

Υψηλή παραμένει η δραστηριότητα της νέας γρίπης, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης του επιδημικού κύματος.

Παρά την ύφεση, η χώρα μας μετρά έναν ακόμη θάνατο από τη νέα γρίπη. Πρόκειται για 27χρονο αλλοδαπό, του οποίου το ιατρικό ιστορικό διερευνάται. Οκτώ ακόμη άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων οι τρεις δεν έχουν υποκείμενο νόσημα.

Η εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περιγράφει μία σταθεροποιημένη κατάσταση, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων, όσο και στα ποσοστά απουσιών στα σχολεία. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει:

  • Κατά την τελευταία εβδομάδα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.871 επιπλέον κρούσματα νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν στην Ελλάδα, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 12.609.
  • Όλες οι περιφέρειες της χώρας ανέφεραν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν.
  • Κατά την εβδομάδα 50/2009 (7 – 13 Δεκεμβρίου 2009), οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (49/2009), όμως βρίσκονται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά που κατεγράφησαν κατά το προηγούμενο έτος (2008) για την αντίστοιχη εποχή δραστηριότητας της νόσου.
  • Κατά την εβδομάδα 50/2009 (7 – 13 Δεκεμβρίου 2009), το ποσοστό των κλινικών δειγμάτων που ευρέθησαν θετικά στον ιό της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν επί του συνόλου των δειγμάτων που εστάλησαν από τα νοσοκομεία για έλεγχο παρουσιάζει μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, και φτάνει το 46,6%.

Απουσίες

Κατά την εβδομάδα 50/2009 (7 – 11 Δεκεμβρίου 2009), παρατηρείται σταθεροποίηση του ποσοστού απουσιών των μαθητών από το σχολείο τους τόσο στα παιδιά 6-12 ετών (πρωτοβάθμια εκπαίδευση), όσο και στα παιδιά 13-18 ετών (δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

Το μεγαλύτερο ποσοστό απουσιών παρατηρείται στην Αττική και στην κεντρική Ελλάδα και ακολουθεί η Βόρεια Ελλάδα. Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης του επιδημικού κύματος νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν, με υψηλή ακόμη δραστηριότητα της νόσου.

Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 51 θάνατοι σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη διάγνωση νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν.

Κατά την εβδομάδα 50/2009 (30 Νοεμβρίου-6 Δεκεμβρίου 2009), η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες κυμάνθηκε στα πλαίσια της αναμενόμενης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας