Η νέα γρίπη δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τις εγκύους, αλλά αποτελεί απειλή και για γυναίκες που έγιναν πρόσφατα μητέρες, αναφέρει η πρώτη έρευνα που αναδεικνύει αυτόν τον κίνδυνο.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εγκύους και νέες μητέρες που νοσηλεύτηκαν λόγω νέας γρίπης στην Καλιφόρνια, αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που είχαν γεννήσει πριν από δυο εβδομάδες αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη νέα γρίπη.

Έχει διαπιστωθεί η απειλή της νέας γρίπης στις εγκύους και οι δημόσιες αρχές των ΗΠΑ τις προτρέπουν να εμβολιαστούν. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι έγκυες που προσβάλλονται από τον ιό έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’, είναι η πρώτη που εξετάζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που γέννησε πρόσφατα και υπογραμμίζει το συνεχιζόμενο υψηλό κίνδυνο αμέσως μετά την εγκυμοσύνη.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων, στις ΗΠΑ, πρόσφατα αναθεώρησαν τις οδηγίες τους συνιστώντας τα φάρμακα κατά της γρίπης να χορηγούνται σε γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης λίγο μετά τον τοκετό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο δημόσια υγείας της Καλιφόρνια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 94 εγκύους και 8 νέες μητέρες, που νοσηλεύτηκαν κατά τους 4 πρώτους μήνες της πανδημίας, πριν γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο, τον Οκτώβριο.

Οι περισσότερες από τις εγκύους διένυαν το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κατά τα οποία ο κίνδυνος επιπλοκών από τη γρίπη θεωρείται ότι είναι ο υψηλότερος. Πολλές γυναίκες ήταν υγιείς κατά τα άλλα και εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ελαφρά συμπτώματα, όπως πυρετό ή βήχα, αλλά γρήγορα επιδεινώθηκε η υγεία τους.

Συνολικά 22 γυναίκες-18 έγκυες και 4 λεχώνες-χρειάστηκαν εντατική φροντίδα. Πέθαναν 8, συμπεριλαμβανομένων δυο νέων μητέρων. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι και οι 8 γυναίκες που πέθαναν δεν έλαβαν έγκαιρα θεραπεία με σκευάσματα για τη γρίπη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η νέα γρίπη θανατώνει περισσότερες από 4 εγκύους για κάθε 100.000 γεννήσεις στην Καλιφόρνια. Η πανδημία έχει αποδειχτεί τόσο φονική στις εγκύους, ώστε οι ερευνητές να δηλώνουν ότι ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει τη συνολική θνησιμότητα των μητέρων στις ΗΠΑ, για το 2009.

Υψηλότερη η θνησιμότητα έναντι της εποχικής γρίπης, στα παιδιά

Σε ξεχωριστή έρευνα που επίσης δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό, γιατροί από την Αργεντινή διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τη νέα γρίπη στα παιδιά είναι 10 φορές υψηλότερο σε σχέση με την εποχική γρίπη. Περισσότερο από τα δυο τρίτα των παιδιών που πέθαναν αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας.

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια