Τουλάχιστον 11.516 άνθρωποι στον πλανήτη έχουν πεθάνει από τη νέα γρίπη, από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην εβδομαδιαία έκθεση για την πορεία της νόσου, που εμφάνισε αύξηση στα επίσημα στοιχεία θανάτων σχεδόν κατά 1.000 άτομα από την προηγούμενη έκθεση, σημειώνεται ότι η νόσος φαίνεται πως έχει κορυφωθεί ή σταθεροποιηθεί στη δυτική Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική, ενώ η μετάδοση ακολουθεί πτωτική πορεία σε χώρες της Ασίας.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά ο ιός της νέας γρίπης παραμένει γεωγραφικά ευρέως εξαπλωμένος, αλλά τα συνολικά επίπεδα νόσων παρόμοιων με τη γρίπη μειώθηκαν σημαντικά, ενώ πτωτική πορεία ακολουθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Στην Ευρώπη η ενεργή μετάδοση του ιού είναι ακόμα ευρεία αλλά στην πλειοψηφία των χωρών η δραστηριότητα της γρίπης φαίνεται πως έχει κορυφωθεί και αυξανόταν σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπη.

Σε προηγούμενη έκθεση, την Τρίτη, ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι η πανδημία παραμένει μέτριας έντασης αλλά συνεχίζει να μολύνει και ορισμένες φορές να προκαλεί τον θάνατο περισσότερο νέων ανθρώπων σε σχέση με την εποχική γρίπη.

Ωστόσο, ενώ ανακοινώνονται στοιχεία για επιβεβαιωμένους θανάτους από τον ιό H1N1, αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ δήλωσαν ότι η σύγκριση των ποσοστών θνησιμότητας από τους δύο τύπους γρίπης είναι πολύπλοκος και μπορεί να αποβεί παραπλανητικός.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]