Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της γρίπης.

Στην τελευταία αναφορά του Οργανισμού, σημειώνεται ότι έως τις 13 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 13 περιστατικά του συνδρόμου Guillain – Barre και ένα περιστατικό του συνδρόμου Miller – Fischer.

Τα κρούσματα αυτά σχετίζονται με τα πανδημικά εμβόλια Celvapan, Focertia και Pandemrix, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις δεν έγινε επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Με δεδομένο ότι έχουν εμβολιαστεί πάνω από 28 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, οι 14 αυτές περιπτώσεις θεωρείται ότι δεν υπερβαίνουν τη συχνότητα εμφάνισης των εν λόγω συνδρόμων στο γενικό πληθυσμό. Η αναγωγή δείχνει δύο κρούσματα ανά 100.000 στο γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως τις 22 Δεκεμβρίου είχαν διανεμηθεί στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τουλάχιστον 74,6 εκατομμύρια δόσεις πανδημικών εμβολίων. Με αυτά, είχαν εμβολιαστεί 28,7 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων οι 218.000 ήταν έγκυες.

Οι αναφορές ανά εμβόλιο έχουν ως εξής:

Celvapan

Έως τις 13 Δεκεμβρίου, είχαν αναφερθεί 251 ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 35 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από αυτές, οι δύο ήταν θανατηφόρες.

Η εταιρεία που διακινεί το εμβόλιο δήλωσε ότι έχει συνολικά διαθέσει στις χώρες – μέλη 3.399.200 δόσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΜΕΑ, το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 255.000 πολίτες.

Focertia

Έως τις 13 Δεκεμβρίου, είχαν αναφερθεί 2.239 ανεπιθύμητες ενέργειες (517 περισσότερες από την προηγούμενη αναφορά).

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και τρεις θάνατοι. Οι δύο αφορούν άτομα 89 και 62 ετών, με υποκείμενα νοσήματα και ο άλλος έναν 87χρονο, ο οποίος – κατά πάσα πιθανότητα – δεν έχασε τη ζωή του από το εμβόλιο.

Εκτιμάται ότι η εταιρεία διακίνησε 27,4 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου στις χώρες – μέλη, ενώ έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 7,4 εκατομμύρια άτομα.

Pandemrix

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΜΕΑ έλαβαν έως τις 13 Δεκεμβρίου 6.255 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών (περισσότερες κατά 2.092 από την προηγούμενη).

Αναφέρθηκαν, επίσης, 24 θάνατοι, που στην πλειονότητά τους συνδέονται με προϋπάρχοντα αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Ανάμεσά τους, υπάρχουν και δύο παιδιά ηλικίας 2 και 1 έτους, με υποκείμενο νόσημα.

Στις χώρες – μέλη έχουν διατεθεί τουλάχιστον 44,9 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου και έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 21,1 εκατομμύρια πολίτες.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ