Είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε ότι η πανδημία της νέας γρίπης έχει κορυφωθεί παγκοσμίως και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι μπορούν ενδεχομένως να αρρωστήσουν από τον ιό τον τρέχοντα χειμώνα, δήλωσε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνέντευξή της.

Η νέα γρίπη κορυφώθηκε στις ΗΠΑ, τον Καναδά και ορισμένες άλλες χώρες του Βόρειου ημισφαιρίου, δήλωσε η Dr. Margaret Chan στην εφημερίδα ‘Le Temps’ της Γενεύης.

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να ισχυριστούμε ότι έχουμε περάσει την κορύφωση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και πως δεν έχουν φτάσει σε αυτό ακόμα όλες οι χώρες, καθώς ο χειμώνα είναι μακρύς.

Η Αφρική και ορισμένες φτωχές χώρες της Ασίας δεν έχουν δει αύξηση στον αριθμό των περιστατικών νέας γρίπης, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε περιορισμένη αναφορά ή επειδή δεν έχει επέλθει ακόμα η πλήρης έξαρση της νόσου.

Περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Από την εποχική γρίπη πεθαίνουν κάθε χρόνο 250.000 έως 500.000 άνθρωποι.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη νόσο χωρίς ιατρική περίθαλψη, αξιωματούχοι συνεχίζουν να βλέπουν σοβαρά περιστατικά σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών- ανθρώπων που συνήθως δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της περιόδου εμφάνισης της εποχικής γρίπης.

Ενώ οι ιοί της γρίπης μεταβάλλονται συνεχώς, οι ειδικοί φοβούνται ότι η νέα γρίπη θα μπορούσε να μεταλλαχτεί σε περισσότερο επικίνδυνη μορφή. Όπως δήλωσε η Chan, ο Π.Ο.Υ υιοθέτησε πολύ επιφυλακτική στάση, ακόμα περισσότερο λόγω του ότι η νέα γρίπη αποτελεί την πρώτη πανδημία εδώ και 4 δεκαετίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις