Τα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από τον ιό της νέας γρίπης σε σχέση με τους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ εξέτασαν τον τρόπο εξάπλωσης του ιού στις οικογένειες.

Σε έρευνα που περιέλαβε περισσότερους από 800 ανθρώπους, ένας στους 8 νόσησε από τη γρίπη όταν νόσησε κάποιο άλλο μέλος του σπιτιού.

Ωστόσο, η ομάδα απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα παιδιά μπορεί να βοηθούν πολύ εύκολα την εξάπλωση, καθώς δεν βρέθηκε να είναι περισσότερο μολυσματικά από τους μεγαλύτερους.

Τα επίσημα στοιχεία έχουν δείξει ότι τα ποσοστά νέας γρίπης τείνουν να είναι μεγαλύτερα σε ομάδες νεαρότερης ηλικίας. Επιπλέον, εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών που έχουν μολυνθεί αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.



Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’, επιβεβαιώνει πως τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Οι ερευνητές εξέτασαν οικογένειες και επαφές 216 ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Από αυτή την ομάδα των 600, όσοι ήταν κάτω των 18 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν-διπλάσιες σε σχέση με ενήλικες κάτω των 50 ετών-ενώ τις λιγότερες πιθανότητες είχαν οι άνω των 50 ετών. Ωστόσο, τα συνολικά στοιχεία για τον έναν στους 8 όσον αφορά τη νόσηση φαίνεται πως είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με προηγούμενες πανδημίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το διάστημα κατά το οποίο οι ασθενείς μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό.

Όπως ανακάλυψαν, ο μέσος χρόνος μεταξύ της εμφάνισης συμπτωμάτων και της νόσησης άλλου μέλους που ζει στο ίδιο σπίτι ήταν 2,6 μέρες. Δήλωσαν ότι οι συστάσεις στην αρχή της πανδημίας πως οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι μέχρι 7 ημέρες όταν ασθενούν, πιθανόν να είναι άσκοπες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Simon Cauchemez, δήλωσε πως αν είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό κατά τις πρώτες ημέρες της ασθένειάς τους οι ασθενείς, η παραμονή εκτός δουλειάς για μια εβδομάδα μπορεί να είναι άσκοπη και να οδηγήσει σε επιπτώσεις στην οικονομία.

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ