Η Amgen ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την άδεια κυκλοφορίας του Prolia™ (denosumab) για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, καθώς και για τη θεραπεία της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ορμονοθεραπεία σε άντρες με καρκίνο του προστάτη, που επίσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Amgen θα λάβει άδεια κυκλοφορίας για το Prolia™, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προώθηση του Prolia™ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, πρόκειται να γίνει από την Amgen σε συνεργασία με την GlaxoSmithKline.

'Σχεδόν δυο δεκαετίες πριν, ερευνητές της Amgen περιέγραψαν ένα θεμελιώδες βιοχημικό μονοπάτι το οποίο ελέγχει την ανακατασκευή των οστών', δήλωσε ο Roger M. Perlmutter, αντιπρόεδρος του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης της Amgen.

'Διαθέτοντας πλέον αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονές μας ανέπτυξαν μια στοχευμένη θεραπεία που δρα μέσω αυτού του φυσιολογικού μηχανισμού ελέγχου και περιορίζει την οστική απώλεια. Η ανακοίνωση της CHMP προσφέρει την ελπίδα για αυτή τη νέα σημαντική θεραπεία, η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην Ευρώπη, για τις γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση και για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ως αποτέλεσμα της ορμονοθεραπείας.

Με την ιδιότητα που έχει να μειώνει σημαντικά τα κατάγματα σε βασικά σημεία του σκελετού σε ολόκληρο το σώμα, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό προφίλ ωφέλειας - κινδύνου και το βολικό δοσολογικό σχήμα κάθε έξι μήνες, το ProliaΤΜ, έρχεται να καλύψει μια σημαντική ιατρική ανάγκη.'

Η θετική γνωμοδότηση της CHMP βασίζεται σε αποτελέσματα 6 κλινικών δοκιμών φάσης 3. Δύο κύριες μελέτες φάσης 3 με τελικό σημείο τα οστεοπορωτικά κατάγματα στην οστεοπόρωση και στον καρκίνο του προστάτη κατέδειξαν ότι το ProliaΤΜ, χορηγούμενο με υποδόρια ένεση (60mg) δυο φορές τον χρόνο, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων.

Και οι έξι μελέτες κατέδειξαν την ικανότητα του Prolia να αυξάνει την οστική πυκνότητα σε όλα τα σημεία του σκελετού που μετρήθηκαν.

Τα αποτελέσματα από την κύρια μελέτη FREEDOM (Fracture REduction Evaluation of Denosumab in Osteoporosis every six Months) σε 7.868 γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση κατέδειξαν ότι γυναίκες που λάμβαναν Prolia™ με υποδόρια ένεση δύο φορές τον χρόνο, εμφάνισαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης νέου σπονδυλικού κατάγματος κατά 68% σε σύγκριση με όσες έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), καθώς και μείωση του κινδύνου να υποστούν κάταγμα του ισχίου κατά 40% και μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη-σπονδυλικού κατάγματος κατά 20% .

Τα αποτελέσματα της κύριας μελέτης Hormone AbLation Therapy (HALT) σε 1.468 άντρες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία αποστέρησης των ανδρογόνων (ADT) για μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, κατέδειξαν ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε Prolia™ παρουσίασαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης σπονδυλικών καταγμάτων κατά 62%, σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), σε διάστημα 36 μηνών, ενώ η μείωση που παρατηρήθηκε ήταν σημαντική ακόμα και στους 12 μήνες.

Και στις δύο κύριες μελέτες, η συχνότητα εμφάνισης και τα είδη των ανεπιθύμητων ενεργειών που παρατηρήθηκαν με το Prolia™ ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες στην ομάδα που έλαβε Prolia™, αλλά και σε αυτήν του placebo, ήταν η αρθραλγία, ο πόνος στην πλάτη, η υπέρταση, η ρινοφαρυγγίτιδα, η δυσκοιλιότητα και πόνος σε κάποιο άκρο.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες λοιμώξεων του δέρματος, κυρίως κυτταρίτιδα, αναφέρθηκαν συχνότερα στην ομάδα αυτών που λάμβαναν Prolia™ (0,4% έναντι <0,1%) στις μελέτες για τη μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.

Στις μελέτες για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες στις ομάδες που λάμβαναν Prolia και στις ομάδες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (0,6% έναντι 0,6%).

Το Prolia™ βρίσκεται επίσης στο στάδιο της αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ελβετίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης και για την αντιμετώπιση της οστικής απώλειας σε ασθενείς που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού ή του προστάτη.

Σχετικά με το Denosumab

Το Denosumab έχει μοναδικό μηχανισμό δράσης. Είναι η πρώτη και μοναδική θεραπεία σε τελικό στάδιο ανάπτυξης που στοχεύει ειδικά στον RANK Ligand, έναν απαραίτητο ρυθμιστή των οστεοκλαστών (των κυττάρων που αποδομούν το οστό).

Χορηγούμενο κάθε έξι μήνες με υποδόρια ένεση, το denosumab βοηθά να σταματήσει η διαδικασία που προκαλεί την οστική απώλεια, οδηγώντας σε αυξημένη οστική πυκνότητα και σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο αλλά και σε άλλα μη-σπονδυλικά σημεία του ανθρώπινου σκελετού.

Δεδομένης της ικανότητάς του να αναστέλλει όλα τα στάδια της ανάπτυξης των οστεοκλαστών μέσω ενός μοναδικού και στοχευμένου μηχανισμού, το denosumab μελετάται επίσης για διάφορες άλλες παθήσεις που συνοδεύονται από οστική απώλεια, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και για την ενδεχόμενη ικανότητά του να καθυστερεί οστικές μεταστάσεις, όπως και να αναστέλλει και να αντιμετωπίζει την καταστροφή των οστών σε ασθενείς με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση, συχνά αναφερόμενη και ως «σιωπηλή επιδημία», συνιστά ένα συνεχώς εντεινόμενο παγκόσμιο πρόβλημα, άμεσα σχετιζόμενο με την αύξηση και τη γήρανση του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι το 30% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από οστεοπόρωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε πρόσφατα την οστεοπόρωση ως ένα πρόβλημα υγείας υψίστης σημασίας μαζί με άλλες μείζονες μη μεταδοτικές παθήσεις.

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό φορτίο για τους ασθενείς και τις υπηρεσίες υγείας. Το συνολικό άμεσο ιατρικό κόστος της οστεοπόρωσης στην Ευρώπη έχει υπολογιστεί σε περισσότερα από 36 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αναμένεται να αυξηθεί σε 76,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2050, καθώς γηράσκει ο πληθυσμός.

Σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφή και ασκήσεις με βάρη, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας και να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος. Ωστόσο, παρά τη διαθεσιμότητα διαφόρων θεραπευτικών αγωγών για την οστεοπόρωση για περισσότερα από 10 χρόνια, ο δια βίου κίνδυνος κατάγματος, παγκοσμίως, παραμένει υψηλός, στο 30 έως 50% για τις γυναίκες και 15 έως 30% για τους άντρες.

Υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 50% των ασθενών συμμορφώνεται με τη θεραπεία για μεγαλύτερο διάστημα από ένα έτος, γεγονός το οποίο μπορεί να αφήσει πολλούς ασθενείς ανεπαρκώς προστατευμένους έναντι της οστικής απώλειας.



Οστική απώλεια λόγω ορμονοθεραπείας

Στην Ευρώπη ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες, και αντιστοιχεί σε ποσοστό 24% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου. Είναι σύνηθες στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη να υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία για την αποστέρηση των ανδρογόνων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής μάζας και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν θεραπείες εγκεκριμένες από τον ΕΜΕΑ οι οποίες να αφορούν την αντιμετώπιση της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ορμονική αποστέρηση σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας