Ερευνητές ανέφεραν ότι ανέπτυξαν εξέταση που εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε αρχικό στάδιο, μετρώντας τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ανευρίσκεται σε ποσοστό 90% των καρκινικών και προκαρκινικών βλαβών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, David V. Gold, από το Κέντρο Καρκίνου Garden, στο Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας διαγιγνώσκονται όταν η νόσος έχει προχωρήσει και είναι περισσότερο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πρόσθεσε ότι στην έρευνα ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη είναι αρκετά ακριβής στον εντοπισμό ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας και αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της εξέτασης σε μεγαλύτερες έρευνες θα μπορούσε να αποτελέσει υποσχόμενη μέθοδο για τον εντοπισμό της νόσου σε πιο αρχικά και περισσότερο αντιμετωπίσιμα στάδια, πριν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματα στο Συμπόσιο για τον καρκίνο στο γαστρεντερικό σύστημα, στο Ορλάντο.

Υπέβαλαν στην εξέταση 68 ασθενείς που είχαν εγχειριστεί για καρκίνο στο πάγκρεας και 19 υγιείς. Η εξέταση εντόπισε καρκίνο παγκρέατος πρώτου σταδίου σε ποσοστό 62% και σταδίου 2 σε ποσοστό 86%. Τα στάδια 3 και 4 ανιχνεύτηκαν σε ποσοστό 91%.

Συνολικά, η εξέταση εντόπισε σε ποσοστό 81% τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Όπως έδειξε η έρευνα, η εξέταση σπάνια διαγιγνώσκει περιπτώσεις παγκρεατίτιδας η οποία συχνά συγχέεται με τον καρκίνο του παγκρέατος. Επί του παρόντος, μόνο το 7% των καρκίνων του παγκρέατος διαγιγνώσκονται πριν επεκταθούν σε άλλα σημεία του σώματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής - Το σήμερα και το αύριο των μεταμοσχεύσεων
Το “Hangover” των εορτών
Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας αν οι γιορτές σας φαίνονται ''δύσκολες''