Οι δυτικοευρωπαίοι ξοδεύουν περίπου 10,5 δισ. ευρώ το χρόνο σε φάρμακα που προμηθεύονται από μη έγκυρες πηγές, πολλά από τα οποία είναι πλαστά, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη Pfizer.
Οι Γερμανοί και Ιταλοί αγοράζουν τα περισσότερα συνταγογραφούμενα μόνο φάρμακα χωρίς συνταγή, είτε μέσω του Διαδικτύου είτε σε ταξίδια, σε νυχτερινά κέντρα, σε μαγαζιά και μέσω φίλων.
Τα πλαστά φάρμακα συχνά περιέχουν λάθος ή τοξικά συστατικά και αποτελούν αυξανόμενη απειλή παγκοσμίως, ειδικά σε φτωχές χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα φάρμακα αυτά αποτελούν πρόβλημα για φαρμακοβιομηχανίες. Δυο από τους μεγαλύτερους στόχους για πλαστά σκευάσματα είναι το Viagra και το Lipitor κατά της χοληστερόλης.
Σε διάστημα δυο μηνών μόνο, κατασχέθηκαν στα τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 34 εκατομμύρια πλαστά χάπια. Ο Jim Thomson, πρόεδρος του European Alliance for Access to Safe Medicines, δήλωσε ότι έρευνες της ομάδας του έδειξαν πως ποσοστό 62% των φαρμάκων που αγοράζονται στο Διαδίκτυο ήταν ψεύτικα ή κάτω των προδιαγραφών.
Πρόσθεσε ότι η υπόθεση αφορά τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά θεωρεί πως η κοινωνία έχει ακόμα μεγαλύτερο συμφέρον να φροντίσει να διακόψει αυτή την πρακτική. Συνολικά, το 21% των 14.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν σε 14 χώρες δήλωσε ότι είχε αγοράσει φάρμακα παράνομα.
Το ποσοστό κυμαίνεται από 38% και 37% στη Γερμανία και Ιταλία αντίστοιχα, στο 12% και 10% στη Βρετανία και Ολλανδία.
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους αντιστοιχούν σε σχεδόν τις μισές από τις αγορές που γίνονται μέσω του Διαδικτύου, ενώ έπονται φάρμακα κατά της γρίπης, της στυτικής δυσλειτουργίας, της διακοπής του καπνίσματος και αναλγητικά.
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περασμένο Ιούλιο, ανέφερε ότι πολλά από τα πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα που κατασχέθηκαν το 2008 προέρχονταν από την Ινδία.
Ο Π.Ο.Υ θεωρεί πως είναι δύσκολο να υπολογιστεί η έκταση των πλαστών φαρμάκων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για γιορτές με υγεία
Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής - Το σήμερα και το αύριο των μεταμοσχεύσεων
Το “Hangover” των εορτών