Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η επιστημονική ημερίδα ενημέρωσης της επιστημονικής-ιατρικής και νοσοκομειακής κοινότητας για τις νέες εξελίξεις σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού με τον τίτλο ‘Η Ώρα του Χαλκού’, στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, στις 25 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού κ. Ευάγγελος Μουστάκας, έδωσε έμφαση στις ήδη καταξιωμένες εφαρμογές του χαλκού, όπως στις σωληνώσεις πόσιμου νερού αλλά και σε νέες εφαρμογές, που τον φέρνουν στο προσκήνιο λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων, όπως αυτή των χάλκινων αεραγωγών, που ξεκίνησαν ήδη να κατασκευάζονται και να τοποθετούνται σε κτίριο γραφείων στην Αθήνα.

Οι εισηγητές ανέπτυξαν τα θέματα σχετικά με την επικινδυνότητα της εξάπλωσης των λοιμώξεων σε νοσοκομειακό περιβάλλον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο χαλκός στην αντιμετώπισή τους.

Ο Dr. Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης και Διευθυντής Εντατικής Θεραπείας του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ωνασείου, ανέπτυξε το θέμα με τίτλο ‘Πολυανθεκτικά Βακτήρια, Εμπειρία 33 ετών’. Χρησιμοποιώντας την πολυετή εμπειρία του σε νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, αναφέρθηκε διεξοδικά στα προληπτικά μέτρα αποφυγής και ανάπτυξης των βακτηριδίων.

Τονίζοντας με έμφαση ότι η πρόληψη είναι το καταλληλότερο μέσο για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, απέδειξε με τις αναλυτικές του παρουσιάσεις, ότι οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις προκαλούνται από την ίδια τη χλωρίδα των ασθενών (περίπου 60%), εκθέτοντας παράλληλα τον δεκάλογο των λοιμώξεων καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Αφού παρουσίασε διεξοδικά συγκεκριμένα βακτήρια που μεταλλάχτηκαν σε πολυανθεκτικά με την έντονη χρήση αντιβιοτικών, έκανε ειδική αναφορά στο MRSA παρουσιάζοντας την εικόνα στην Ελλάδα όπου στις Χειρουργικές πτέρυγες έχουμε μόλυνση 11 με 90% και στις ΜΕΘ 13 με 83%.

Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε επίσης στο πόσο κοστίζουν σήμερα σε ένα σύστημα υγείας οι χειρουργικές λοιμώξεις, ο περιορισμός των οποίων θα σήμανε σημαντικό οικονομικό όφελος για την λειτουργία τους.

Ο κ. Ευάγγελος Παπαδομιχελάκης, Παθολόγος – Εντατικολόγος, Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ. Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΜΕΘ Αττικόν, στην ομιλία του για τη ‘Διασπορά Παθογόνων Μικροοργανισμών στο Νοσοκομείο’ παρουσίασε τη διασπορά των παθογόνων πολυανθεκτικών μικροοργανισμών, Σταφυλόκοκκο (MRSA), Εντερόκοκκο (VRE) κ.α., στα νοσοκομεία.

Τα προβλήματα της καθαριότητας και απολύμανσης στο χώρο των νοσοκομείων, καταγράφηκαν με παραστατικό τρόπο από τον κ. Παπαδομιχελάκη, για να καταλήξει στη διαπίστωση ότι ο καθαρισμός στα νοσοκομεία είναι ανεπαρκής, τονίζοντας με έμφαση, ότι ο ασθενής μπορεί να αποικιστεί με μικρόβια ακόμα και αν ο θάλαμός του έχει απολυμανθεί! Επισήμανε ότι το φαινόμενο της διασποράς των μικροβίων είναι πολύπλοκο και στηρίζεται στους τρεις πόλους, ασθενής –χέρια – περιβάλλον τονίζοντας, ότι η διασφάλιση της υγιεινής μπορεί να επιτευχθεί κυρίως από τα καθαρά χέρια και το καθαρό περιβάλλον επιφανειών αφής.

Εξέφρασε επίσης την ανάγκη για περισσότερες μελέτες σε νέες πρωτότυπες προσεγγίσεις, σαν αυτές που προκύπτουν από την αντιμικροβιακή ιδιότητα του χαλκού.

Η Dr. Ελένη Γιαμαρέλου, καθηγήτρια Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Λοιμωξιολόγος, ανέπτυξε το θέμα ‘Ο Xαλκός στις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις’ αναλύοντας την αντιμικροβιακή δραστικότητα του χαλκού σε ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Παρουσίασε τις σύγχρονες εφαρμογές του Χαλκού για τη Δημόσια Υγεία όπως είναι, τα αντισυλληπτικά σπειράματα, στην οδοντιατρική τα αμαλγάματα Χαλκού για τη μείωση της τερηδόνας, η μείωση τροφιμογενών λοιμώξεων (νερά!), τα επικαλύμματα τραυμάτων (διαβητικό πόδι, athlet foot) κ.α.

Αναφέρθηκε στο προσωπικό της ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότητα του χαλκού στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων το οποίο ξεκίνησε από τη διοργάνωση του 1ου παγκόσμιου συνεδρίου που διοργάνωσε το ΕΙΑΧ με θέμα ‘Χαλκός Και Δημόσια Υγεία’, όπου όπως τόνισε, τότε δεν είχε πειστεί πλήρως.

Κατόπιν όμως της προσωπικής εμπειρίας που είχε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Memorial νοσοκομείο της Ν. Υόρκης, και κατόπιν προσωπικής της μελέτης γύρω από τα θέματα που της παρουσιάστηκαν, σήμερα είναι σε θέση να τοποθετηθεί κάθετα για τη θετική επίδραση που έχει ο χαλκός σε συγκεκριμένα βακτήρια.

Μέσα από ιστογράμματα παρουσίασε τη δράση του χαλκού και των κραμάτων του σε κάθε μικρόβιο αναλυτικά, δείχνοντας τα θεαματικά αποτελέσματα που επιφέρει στην καταπολέμησή τους, όπως για παράδειγμα στον ιό της νέας Γρίπης Η1Ν1 (108/ml-1) ο οποίος σε επιφάνεια χαλκού εξουδετερώνεται πλήρως μέσα σε 24 ώρες.

Η κυρία Γιαμαρέλου τόνισε την αναγκαιότητα για περαιτέρω έρευνες, ούτως ώστε να τεκμηριωθεί πλήρως και σε όλα τα περιβάλλοντα ο θετικός ρόλος που μπορεί να παίξει ο χαλκός στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού κ. Νίκος Βεργόπουλος τόνισε συμπερασματικά, ότι ο χαλκός και τα κράματά του πρέπει να θεωρούνται ως επιπρόσθετα μέτρα και όχι ως μέτρα αντικατάστασης στην αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.



Η ημερίδα ‘Η Ώρα του Χαλκού’ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα