Έντεκα περιστατικά εγκεφαλίτιδας, τα οποία αποδίδονται κατά πάσα πιθανότητα στον 'ιό του Δυτικού Νείλου, εντόπισαν  σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Δύο έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ενώ για τα υπόλοιπα εννέα αναμένονται τα αποτελέσματα μοριακών εξετάσεων. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνες ασθενείς νοσούν από τον συγκεκριμένο ιό και έχουν ήδη ληφθεί τα σχετικά μέτρα στην περιοχή.

Σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις – πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Ο ιός

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, αλλά δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%) των ασθενών – και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα – εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, με καλή πορεία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Επιδημίες έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχει.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών.

Τα μέτρα αυτά είναι:

Χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα παράθυρα, ντύσιμο με ρούχα που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια).