Τα νεογνά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από γρίπη αν οι μητέρες τους έχουν εμβολιαστεί κατά την εγκυμοσύνη, αποκαλύπτει νέα αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν 1.169 γυναίκες Αμερικανοινδικής φυλής και ανακάλυψαν ότι ο εμβολιασμός μείωνε τις λοιμώξεις κατά 41% τους πρώτους 6 μήνες της ζωής.

Στην περίοδο γρίπης που ακολούθησε τη γέννηση των παιιδών, τα νεογνά των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από γρίπη και 39% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι νεογνά των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων γρίπης στη γέννηση και σε ηλικία 2 έως 3 μηνών σε σύγκριση με νεογνά των οποίων οι μητέρες δεν εμβολιάστηκαν έναντι της γρίπης.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το US Armed Forces Health Surveillance Centre, είναι η πιο πρόσφατη που υποδεικνύει τέτοια σχέση.

Η επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine’, Angelica Eick, δήλωσε ότι δείγματα αίματος από την έρευνα έδειξαν ότι τα αντισώματα περνούν από τη μητέρα στο παιδί.

Πρόσθεσε ότι αυτό υποστηρίζει την άποψη υπέρ του εμβολιασμού των μητέρων, καθώς τα νεογνά γενικά δεν εμβολιάζονται πριν την ηλικία των 6 μηνών.

Κατά τη διάρκεια των περισσότερων περιόδων γρίπης, νεογνά κάτω των 6 μηνών τείνουν να έχουν λιγότερα περιστατικά γρίπης σε σχέση με αυτά ηλικίας 6 έως 12 μηνών, πιθανόν επειδή προστατεύονται από τα φυσιολογικά αντισώματα της μητέρας.

Ωστόσο, σε έντονες περιόδους γρίπης όπως στην πανδημία της νέας γρίπης του 2009, τα συγκεκριμένα πιο νέα παιδιά, που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και να πεθάνουν από γρίπη σε σχέση με μεγαλύτερα νεογνά.

Η Eick σημειώνει ότι αν και ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης συνιστάται για τις εγκύους για τη μείωση των επιπλοκών από τη γρίπη, τα ευρήματα στηρίζουν το όφελος της προστασίας των νεογνών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σχετικά με τον ιό της γρίπης Η1Ν1 του 2009, που επηρέασε ιδιαίτερα σκληρά τις εγκύους και τα νεογνά.

Πηγές:
‘Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού