Ανάλυση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή των απεικονιστικών εξετάσεων εγκεφάλου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να προβλεφθεί πόσο σοβαρή ή μακροχρόνια θα είναι η ψυχωσική νόσος κάποιου και τους γιατρούς να λάβουν περισσότερο ακριβείς αποφάσεις για την καλύτερη αντιμετώπισή του, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Psychological Medicine’, επιστήμονες από το King's College και το University College ανακάλυψαν ότι η χρήση αλγορίθμων σε υπολογιστές, για την ανάλυση μαγνητικών τομογραφιών μπορεί να προβλέψει την εικόνα ενός ασθενούς.

Η ερευνήτρια Paola Dazzan, από το King's College στο Λονδίνο, δήλωσε ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του να καταστεί δυνατή η χρήση των απεικονιστικών εξετάσεων εγκεφάλου για την παροχή απτού οφέλους σε ψυχωσικούς ασθενείς.

Δήλωσε ότι αυτό μελλοντικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο πρόβλεψης της εξέλιξης της νόσου επιτρέποντας στους γιατρούς να χορηγήσουν την καλύτερη αγωγή σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο και να αποφύγουν τη μακρόχρονη χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων σε ανθρώπους με πολύ ελαφρές μορφές ψύχωσης.

Οι πιο συνήθεις μορφές ψύχωσης είναι η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, αλλά ψυχωσικά συμπτώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε νόσους όπως η νόσος Πάρκινσον και η χρήση αλκοόλ ή ουσιών.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κάνναβη σε νεαρή ηλικία έχουν σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων και ότι η συνεχής χρήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικής διαταραχής.

Η ομάδα της Dazzan εργάστηκε με 100 ασθενείς τους οποίους υπέβαλε σε εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου όταν έφτασαν σε κλινική με το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο. Εξέτασε επίσης τον εγκέφαλο 91 υγιών ανθρώπων που χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν 6 χρόνια αργότερα και χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ανάλογα με το αν τα συμπτώματα τους συνέχιζαν ή εξασθένησαν με το πέρασμα του χρόνου.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέλυσε με λεπτομέρεια τις εξετάσεις 28 ανθρώπων με συνεχόμενη ψύχωση, 28 με επεισοδιακή και 28 υγιείς και χρησιμοποίησε τα στοιχεία για να ‘εκπαιδεύσει’ το λειτουργικό του υπολογιστή ώστε να μπορεί να διαχωρίζει μεταξύ διαφόρων βαθμών σοβαρότητας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι όταν ο αλγόριθμός χρησιμοποιήθηκε σε εξετάσεις ασθενών που είχαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο μπόρεσε να εντοπίσει όσους εμφάνισαν στη συνέχεια συνεχή ψύχωση και όσους εμφάνισαν μια πιο ευνοϊκή, επεισοδιακή ψύχωση, στα 7 από τα 10 περιστατικά.

Πηγές:
‘Psychological Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα