Ισχυρό οικογενειακό ιστορικό σπασμών ενδεχομένως αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρής ημικρανίας, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Epilepsia’.

Ερευνητές από το Columbia University, στη Νέα Υόρκη, ανέλυσαν 500 οικογένειες με 2 ή περισσότερους στενούς συγγενείς με επιληψία.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι υπάρχουν γονίδια που προκαλούν επιληψία και ημικρανία.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με επιληψία έχουν περισσότερες πιθανότητες από το γενικό πληθυσμό, για ημικρανίες, αλλά δεν ήταν σαφές αν αυτό οφείλεται σε γενετικό αίτιο που μοιράζονται οι 2 παθήσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με 3 ή περισσότερους στενούς συγγενείς με διαταραχή σπασμών είχαν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία με αύρα, σε σχέση με οικογένειες που είχαν λιγότερους ανθρώπους με σπασμούς.

Η ερευνήτρια Dr Melodie Winawer, από το Columbia University Medical Centre, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν εφαρμογή σε ασθενείς με επιληψία. Όπως δήλωσε, η έρευνα υποδεικνύει ισχυρή γενετική βάση για την ημικρανία και την επιληψία επειδή το ποσοστό ημικρανίας αυξάνεται μόνο σε ανθρώπους που έχουν στενούς συγγενείς με επιληψία.

Δήλωσε ότι περαιτέρω έρευνες διαταραχών σε συνάρτηση με την επιληψία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από επιληψία.

Πηγές:
‘Epilepsia’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management