Αναπτύχθηκε μια πιο ακριβής εξέταση για το σύνδρομο Down που μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, δήλωσαν ειδικοί.

Έρευνα σε 1.000 κυήσεις ανακάλυψε ότι η εξέταση για το DNA του εμβρύου στο αίμα της μητέρας, μπορεί να δείξει ότι ένα μωρό σχεδόν σίγουρα έχει ή δεν έχει σύνδρομο Down.

Ερευνητική ομάδα του King's College στο Λονδίνο δήλωσε ότι η εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφασίσουν αν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβατικές εξετάσεις.

Και οι 2 εξετάσεις φέρουν 1 τοις εκατό κίνδυνο αποβολής.

Ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η εξέταση του εμβρυικού DNA (cfDNA) είναι περισσότερο οριστική.

Δείχνει ότι είτε υπάρχουν περισσότερες από 99% πιθανότητες ή λιγότερες από μια στις 10.000 το παιδί να έχει το σύνδρομο.

Η έρευνα που δείχνει ότι η εξέταση είναι περισσότερο ευαίσθητη και λιγότερο πιθανό να προσφέρει λανθασμένα θετικό αποτέλεσμα, δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Ultrasound in Obstetrics and Gynaecology’.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης, δήλωσε ότι η εξέταση είναι σχεδόν διαγνωστική. Δείχνει σχεδόν σίγουρα ότι το μωρό έχει σύνδρομο Down ή σχεδόν σίγουρα ότι δεν έχει.

Από τη μεριά της γυναίκας, αυτό είναι πιο σαφές μήνυμα σχετικά με αυτό που θα κάνει στη συνέχεια.

Μεταξύ 3% και 5% των εγκύων υποβάλλονται σε παρεμβατικές εξετάσεις.

Το τεστ εμβρυικού DNA έχει ποσοστό λιγότερο από 0.5%.

Τον επόμενο μήνα, ο καθηγητής και η ομάδα του θα ξεκινήσουν έρευνα σε 20.000 γυναίκες, για την περαιτέρω αξιολόγηση της εξέτασης.

Πηγές:
‘Ultrasound in Obstetrics and Gynaecology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα