Η παχυσαρκία δεν αποτελεί μόνο παράγοντα κινδύνου για παθήσεις υγείας, αλλά αποτελεί και νόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική ‘Ενωση.

Στις 18 Μαΐου, η Αμερικανική Ιατρική ‘Ενωση ψήφισε την αναγνώριση της παχυσαρκίας ως νόσου. Η απόφαση αναμένεται να διοχετεύσει την προσοχή στην επιδημία της παχυσαρκίας και να βελτιώσει την πρόσβαση σε αγωγές απώλειας βάρους.

Ωστόσο το θέμα είναι αντιφατικό.

Όσοι ασκούν κριτική στην απόφαση ισχυρίζονται ότι είναι πιθανό να είναι κάποιος παχύσαρκος και υγιής και ότι ο χαρακτηρισμός της παχυσαρκίας ως νόσου κατηγοριοποιεί μεγάλη ομάδα Αμερικανών ως ασθενείς.

Ο Dr. Pieter Cohen, του Harvard Medical School, πέρσι είχε δηλώσει ότι αν ονομάσουμε την παχυσαρκία νόσο, αυτομάτως θα σημαίνει ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών βρίσκονται σε κατάσταση ασθένειας.

Η ψήφος δεν ευθυγραμμίστηκε με τη σύσταση επιτροπής της AMA που είχε μελετήσει το θέμα. Η επιτροπή υπογράμμισε ότι το μέτρο που συχνά χρησιμοποιείται για να κατηγοριοποιηθούν οι άνθρωποι ως παχύσαρκοι, ο ΔΜΣ, έχει ψεγάδια. Ορισμένοι μπορεί να έχουν υψηλό ΔΜΣ επειδή φέρουν πολλή μυϊκή μάζα, όχι σωματικό λίπος.

Υποστηρικτές της απόφασης ισχυρίζονται ότι μπορεί ενδεχομένως να μειώσει το στίγμα έναντι της παχυσαρκίας, επειδή υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παχυσαρκία δεν είναι πάντα ζήτημα αυτοελέγχου.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;