Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ένα συχνά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό θα μπορούσε να αποκαθιστά και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η έρευνα του Temple University School of Medicine (TUSM) υπέδειξε ότι η ιδιότητα της παροξετίνης να βελτιώνει την καρδιακή ανεπάρκεια δεν οφειλόταν στις αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες αλλά στην καταστολή συγκεκριμένου ενζύμου που αποτελεί παρενέργεια του φαρμάκου.

Ο ερευνητής Walter J. Koch, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι γιατροί θα μπορούσαν να συνταγογραφούν το αντικαταθλιπτικό στους ασθενείς που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη, ώστε επίσης να βελτιωθεί και η καρδιακή τους λειτουργία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όταν ο καρδιακός μυς εμφανίζει βλάβη από καρδιακή προσβολή ο οργανισμός προσπαθεί να αναπληρώσει τη χαμένη ικανότητα άντλησης αυξάνοντας τα επίπεδα αδρεναλίνης για την ενίσχυση του καρδιακού παλμού οδηγώντας σε σειρά κακών προσαρμογών. Στη συνέχεια η καρδιά μεγαλώνει και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Η έρευνα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής περιοχές του καρδιακού μυός που δεν έχουν οξυγόνο από το μπλοκάρισμα στην κυκλοφορία πεθαίνουν και το GRK2 (G protein-coupled Receptor Kinase-2) προκαλεί το θάνατο ακόμα περισσότερων κυττάρων οδηγώντας σε περιοχές τραυματικού ιστού που δεν μπορούν να συσπασθούν, στην εξασθένηση και λέπτυνση του καρδιακού ιστού και στη διαστολή της καρδιάς.

Ο Koch κατέληξε ότι η έρευνα έδειξε πως το GRK2 είναι θεραπευτικός στόχος για την καρδιακή ανεπάρκεια και ότι η παροξετίνη είναι το σημείο εκκίνησης για νέο μικρό μόριο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Science Translational Medicine’’.

 

Πηγές:
‘’Science Translational Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]