O ιός Έμπολα μπορεί να παραμένει στο σπέρμα των ανδρών ασθενών επί μακρόν σε σχέση με αυτό που πίστευαν μέχρι τώρα ερευνητές. Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, τα γονίδια του ιού ανιχνεύτηκαν μέχρι και εννέα μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου στο ένα τέταρτο των ασθενών. Σε μια περίπτωση, αυτό συνέβη 155 μέρες μετά το πρώτο αρνητικό τεστ και αφορούσε σεξουαλική μετάδοση του ιού. 

Το ότι ο ιός Έμπολα μπορεί να επιμένει μετά την εμφάνιση της ασθένειας σε ανοσοποιητικώς προνομιούχα όργανα, ήταν ήδη γνωστό. Σε προηγούμενες έρευνες ο ιός παρουσιάστηκε μέχρι και 15 ημέρες μετά το ξέσπασμα της ασθένειας στο μητρικό γάλα, μέχρι και 33 στα κολπικά υγρά, μέχρι και 98 στον υγρό θάλαμο του οφθαλμού και μέχρι 101 μέρες στο σπέρμα. Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) ήταν πάραυτα χαλαρές και καθησυχαστικές.

Σε αυτούς που επέζησαν, συστήθηκε στους έξι πρώτους μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου, να απέχουν σεξουαλικά ή να χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Το ότι αυτό το μεσοδιάστημα που προέκυψε από την μετάδοση του συγγενούς ιού Μάρμπουργκ στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 είναι πολύ σύντομο, φάνηκε τον περασμένο Μάιο. Τότε νόσησε και πέθανε μια γυναίκα στην Λιβερία , στην οποία δεν ανιχνεύτηκε κάποιος φορέας της νόσου.

Η γυναίκα πάντως είπε ότι δύο εβδομάδες πριν την εμφάνιση της ασθένειας είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με έναν άντρα, ο οποίος είχε νοσήσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από Έμπολα και είχε επιζήσει. Η περίπτωση, που είχε ήδη παρουσιαστεί τον Μάιο στο «Morbidity and Mortality Weekly Report», ένα όργανο του «US-Center for Disease Control and Prevention», έδωσε την αφορμή στον Π.Ο.Υ να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του.

Σε όλους τους επιζήσαντες υποδεικνύεται τώρα, τρεις μήνες μετά το τέλος της ασθένειας να υποβάλλονται σε εξέταση σπέρματος. Η χωρίς προφυλακτικό σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να υπάρξει αρνητική απάντηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Gustavo Palacios από το ερευνητικό εργαστήριο του αμερικανικού στρατού στο Frederick/Maryland δεν αφήνουν τώρα καμμιά αμφιβολία ότι η γυναίκα μολύνθηκε κανονικά από τον ερωτικό της σύνροφο.

Το γονίδιο του ιού ταυτοποιήθηκε στο σπέρμα του άντρα και το αίμα της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένων τριών μεταλλάξεων που είναι πολύ σπάνιοι στον ιό Έμπολα. Η μετάδοση του ιού έγινε 179 μέρες μετά το ξεκίνημα της ασθένειας στον επιζήσαντα ασθενή και 155 μέρες μετά το δεύτερο αρνητικό τεστ αίματος.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο