Όταν εισχωρήσουν στη μνήμη, οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα και η εκτεταμένη διάρκεια μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την ποσότητα πληροφοριών που μπορούν να θυμούνται οι άνθρωποι, αναφέρει νέα έρευνα.
Τα ευρήματα είναι χρήσιμα για την κατανόηση του πώς η κατάθλιψη βλάπτει τη μνήμη, καθώς και του πώς εμφανίζεται και επιμένει κατά τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου.

Ο ερευνητής Bart Rypma, του University of Texas, στο Ντάλλας, δήλωσε ότι άνθρωποι με κατάθλιψη ή ακόμα και υγιείς με καταθλιπτική διάθεση μπορούν να επηρεαστούν από καταθλιπτικές σκέψεις.

Γνωρίζαμε ότι οι αρνητικές σκέψεις τείνουν να διαρκούν περισσότερο σε όσους έχουν κατάθλιψη, δήλωσε ο ερευνητής. Ωστόσο, η έρευνα είναι μοναδική στο να δείξει ότι οι συγκεκριμένες σκέψεις που προέρχονται από ερεθίσματα του περιβάλλοντος μπορούν να διαρκέσουν μέχρι να φτάσουν να εμποδίσουν την ικανότητα ενός ανθρώπου με κατάθλιψη να διατηρεί τον ειρμό των σκέψεών του.
Ερευνητές επέλεξαν 75 φοιτητές. Τριάντα είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα και 45 όχι.

Όλοι έπρεπε να απαντήσουν σε πρόταση που περιείχε καταθλιπτικές σκέψεις όπως ‘’είμαι λυπημένος’’ ή ‘’οι άνθρωποι δεν me αγαπούν’’ ή ουδέτερες πληροφορίες. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να θυμηθούν με σειρά αριθμών.

Άνθρωποι με καταθλιπτική διάθεση ξέχασαν περισσότερους αριθμούς σε σχέση με ανθρώπους χωρίς καταθλιπτική διάθεση όταν απαντούσαν σε πρόταση με αρνητικές πληροφορίες.

Ο ερευνητής Nick Hubbard, του University of Texas, στο Ντάλας, εξήγησε ότι όλοι έχουμε συγκεκριμένη ποσότητα πληροφοριών που μπορούμε να διατηρήσουμε στη μνήμη κάθε φορά.

Πρόσθεσε, ότι το γεγονός πως οι καταθλιπτικές σκέψεις δεν φαίνεται να φεύγουν όταν εισχωρούν στη μνήμη, εξηγεί γιατί άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν δυσκολία συγκέντρωσης ή να θυμούνται πράγματα στην καθημερινότητά τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Affective Disorders.

 

Πηγές:
Journal of Affective Disorders.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου