Η διατροφή σύμφωνα με τις ιαπωνικές οδηγίες θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Kayo Kurotani του National Centre for Global Health and Medicine στο Τόκιο, υποδεικνύει ότι ισορροπημένη κατανάλωση δημητριακών, λαχανικών, φρούτων και επαρκής πρόσληψη ψαριού και κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε μακροβιότητα στον ιαπωνικό πληθυσμό.

Το 2005, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανέπτυξε οδηγό διατροφής για να υπογραμμίσει την ισορροπία και την ποιότητα της τροφής στην καθημερινή ιαπωνική διατροφή.

Ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της υιοθέτησης του οδηγού διατροφής και της θνησιμότητας.

Χρησιμοποίησαν στοιχεία λεπτομερών ερωτηματολογίων τροφίμων και τρόπου ζωής, που συμπλήρωσαν 36.624 άντρες και 42.920 γυναίκες ηλικίας 45-75 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρκίνου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας ή χρόνιας ηπατικής νόσου και παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες και γυναίκες με υψηλότερα σκορ στον οδηγό διατροφής (καλύτερη συμμόρφωση) είχαν 15% χαμηλότερη θνησιμότητα σε 15 χρόνια. Η προστατευτική σχέση αποδιδόταν κυρίως σε μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδεικνύουν ότι η ισορροπημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ψαριού, αυγών, προϊόντων σόγιας, γαλακτοκομικών, γλυκών και αλκοολούχων ποτών μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου- κυρίως από καρδιαγγειακή νόσο- στον ιαπωνικό πληθυσμό.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GLP-1 αγωνιστές: Πιθανή προστασία των οστών σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 [Μελέτη]
Αναστάτωση για τη Μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Χαλκιδικής
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Όταν οι ιδεοληψίες συναντούν τον καταναγκασμό