Νέα έρευνα έδειξε ότι το ποδόσφαιρο ως άσκηση και αναψυχή-για μεγάλο διάστημα- βελτίωσε την υγεία αντρών 63 έως 75 ετών που δεν είχαν ασκηθεί και μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Ο ερευνητής Thomas Rostgaard Andersen, του Copenhagen University, δήλωσε ότι οι βελτιώσεις συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, διήρκεσε ένα χρόνο και εξέτασε την άμεση επίδραση και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της άσκησης.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τις 52 εβδομάδες της εκπαίδευσης και οι περισσότεροι παίζουν ακόμα ποδόσφαιρο μαζί, 2 χρόνια μετά το τέλος της έρευνας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μετά από εκπαίδευση 4 μηνών στο ποδόσφαιρο, τα σκορ καρδιαγγειακής φόρμας βελτιώθηκαν κατά 15% και η λειτουργική ικανότητα κατά 30%.

Μετά από ένα χρόνο η έρευνα ανακάλυψε μείωση 3% στο ΔΜΣ με αυξημένη ικανότητα ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και βελτιωμένη ικανότητα διαχείρισης βλαβερών ριζών.

Ο ερευνητής Jens Bangsbo δήλωσε ότι στην έρευνα είδαν οι ερευνητές πως οι συμμετέχοντες μείωσαν το σωματικό βάρος χωρίς να χάσουν μυϊκή μάζα.

Πρόσθεσε ότι παρόμοιες αλλαγές παρατηρούνται συνήθως μετά από περιόδους ασκήσεων ενδυνάμωσης και αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο είναι αποτελεσματική εναλλακτική στην άσκηση που συνήθως γίνεται για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας σε ηλικιωμένους. Επίσης, το ποδόσφαιρο συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και στη διασκέδαση.

 

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας