Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τον ιό της γρίπης από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του ιού εν όψει της χειμερινής περιόδου 2016- 2017 δόθηκαν σήμερα σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ιστορικού Κεντρικού του Κτηρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μ.-Α. Δημόπουλος και ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θ. Ρόζενμπεργκ, καθώς και οι προσκεκλημένοι εισηγητές, όπως και μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, εμβολιάσθηκαν από ειδική ομάδα ιατρών και νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενισχύοντας το μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας για την αναγκαιότητα εμβολιασμών κατά του ιού της γρίπης αυτήν την περίοδο.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τον ιό της γρίπης, καθώς και οι διαδικασίες ταυτοποίησης όλων των τύπων του ιού της γρίπης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στις μεθόδους ανίχνευσης του ιού. Όπως τονίσθηκε, υπάρχουν πλέον μοριακές μέθοδοι ανίχνευσης του ιού σε λιγότερο από 30 λεπτά και με μεγάλη ευαισθησία, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος ψευδών αποτελεσμάτων. Σε άλλη ενότητα αναπτύχθηκαν οι στρατηγικές πρόληψης. Τονίσθηκε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασφαλές και αποτελεί τον ισχυρότερο μηχανισμό άμυνας και πρόληψης. Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη εμβολιασμού όλων των επαγγελματιών υγείας. Τέλος, έγινε αναφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση του ιού.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Σ. Τσιόδρας, Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ν. Σπανάκης, Αναπλ. Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μ. Καντζανού, Επικ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ε. Θηραίος, Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, και Γ. Δαΐκος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μ.-Α. Δημόπουλος και ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θ. Ρόζενμπεργκ. Ο κ. Δημόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τον ιό της γρίπης. Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΠΛΝΟ έδωσε έμφαση στην πρόληψη, στην ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης, ενώ ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση εμβολίων στα νοσοκομεία για το προσωπικό υγείας χωρίς συνταγογράφηση. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης για τα θέματα Υγείας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση τόσο του ευρύτερου κοινού, όσο και του προσωπικού υγείας. Η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Χ. Λεμονίδου, αναφέρθηκε και εκείνη με τη σειρά της στην ανάγκη εμβολιασμού του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Μετά τις εισηγήσεις των ειδικών παρουσιάσθηκαν 3 τηλεοπτικά μηνύματα που παρήγαγε το ΕΚΠΑ (Οπτικοακουστικό Εργαστήριο, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ) για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του γενικότερου πληθυσμού.