Αυτό διαπιστώθηκε σε  μια τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Family Medicine.

Το ξύσιμο του δέρματος δημιουργεί  στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), την μόλυνση του δέρματος. Οι πληγές μολύνονται συχνά με βακτήρια (συνήθως Staphylococcus aureus), τα οποία  μπορούν να αποτρέψουν την επούλωση. Ως εκ τούτου, πολλοί δερματολόγοι συνταγογραφούν ένα τοπικό γλυκοκορτικοειδές με προσθήκη αντιβιοτικού  ή παράλληλα με τοπικά γλυκοκορτικοειδή ένα συστηματικό αντιβιοτικό.

Η μελέτη CREAM (Children with Eczema Antibiotic Management) στόχευε στο να παράσχει μια ασφαλή βάση για την συχνή θεραπευτική προσέγγιση. Σε 90 δερματολογικά ιατρεία και τέσσερις κλινικές, 113 ασθενείς με νευροδερματίτιδα ηλικίας από τριών μηνών έως οκτώ ετών, στους οποίους οι γιατροί είχαν βρει επιμόλυνση του εκζέματος, τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες.

Όλα τα παιδιά έλαβαν μία μαλακτική ουσία με ένα γλυκοκορτικοειδές και δισκία. Σε μια ομάδα, η μαλακτικές ουσίες και τα δισκία ήταν χωρίς δραστικές ουσίες, στις άλλες ομάδες περιείχαν είτε την μαλακτική ουσία (2 τοις εκατό φουσιδικό οξύ ) ή δισκία (φλοξακιλλίνη, ή την ανθεκτική στην  πενικιλλίνη - ερυθρομυκίνη) και αντιβιοτικό. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν το POEM-Score (Patient Oriented Eczema Measure) στο οποίο οι γονείς έκριναν την κατάσταση του δέρματος.

Όπως ανέφεραν ο Nick Francis και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δεν υπήρξαν διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων ούτε μετά από δύο ή τέσσερις εβδομάδες, ακόμα και μετά από τρεις μήνες. Και στις  τρεις ομάδες είχε παρουσιαστεί σημαντική βελτίωση μετά από δύο εβδομάδες, η οποία οφείλεται, σύμφωνα με τον Francis, στο τοπικό κορτικοστεροειδές.

Αν εξαιρέσουμε τη φλεγμονή του δέρματος (και την συνακόλουθη φαγούρα και ξύσιμο), συνήθως η επούλωση των πληγών έρχεται γρήγορα. Η πρόσθετη χορήγηση αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον Francis. Εξαίρεση θα μπορούσε να γίνει μόνο για σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος. Οι ασθενείς με πολύ σοβαρές λοιμώξεις δεν είχαν συμμετάσχει στη μελέτη.

Πηγές:
Annals of Family Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας