Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι περισσότεροι από 3.000 έφηβοι πεθαίνουν καθημερινά, ή περίπου 1,2 εκατομμύρια σε ετήσια βάση, παγκοσμίως, από αίτια που μπορούν να προληφθούν.

Η έκθεση έδειξε ότι το 2015, 855.000 παιδιά 10- 19-ετών πέθαναν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε περιοχές της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Κύριες αιτίες θνησιμότητας σε εφήβους ήταν τραυματισμοί σε τροχαία, λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού και αυτοκτονίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι θάνατοι μπορούσαν να αποφευχθούν με καλή υγεία εκπαίδευση και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης. Διαταραχές ψυχικής υγείας, χρήση ουσιών ή φτωχή διατροφή επίσης συνέβαλαν στους θανάτους που μπορούσαν να προληφθούν όταν οι έφηβοι δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης.

Η Dr. Flavia Bustreo, δήλωσε ότι οι έφηβοι είναι εντελώς απόντες από εθνικά σχέδια υγείας για δεκαετίες. Οι σχετικά μικρές επενδύσεις που εστιάζουν σε αυτούς τώρα θα οδηγήσουν σε υγιείς ενήλικες που συμβάλλουν θετικά στην κοινότητά τους.

Η έρευνα αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στα αίτια θανάτου σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και φύλα.

Οι θάνατοι από τροχαία ήταν κύρια αιτία θανάτου στην ηλικία 10-  19 ετών, με τα μεγαλύτερα αγόρια  15 - 19 ετών να εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Κορίτσια 10-14 ετών είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και επιπλοκές εγκυμοσύνης ήταν αυξημένες σε κορίτσια 15 - 19 ετών.

Η αυτοκτονία και ο αυτοτραυματισμός ήταν η τρίτη αιτία θανάτου εφήβων το 2015 με 67.000 απώλειες.

Πηγές:
ΠΟΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου